Levičar Zeman novi predsednik Češke
Foto: Reuters

Drugi krug

Levičar Zeman novi predsednik Češke

Planeta -
Prema češkom Statističkom zavodu, Zeman (68) je dobio 55,7 odsto glasova, a 75-godišnji konzervativac, ministar spoljnih poslova Karel Švarcenberg, 44,3 odsto glasova

PRAG - Na prvim direktnim predsedničkim izborima u Češkoj pobedio je levičar i bivši premijer Miloš Zeman, koji će na funkciji šefa države zameniti evroskeptika Vaclava Klausa, pokazuju zvanični rezultati nakon obrađenih 94 odsto glasova.

Prema češkom Statističkom zavodu, Zeman (68) je dobio 55,7 odsto glasova, a 75-godišnji konzervativac, ministar spoljnih poslova Karel Švarcenberg 44,3 odsto glasova.

U Češkoj je danas održan drugi, odlučujući krug predsedničkih izbora na kojima su građani birali između Zemana i Švarcenberga.

Oko 14.000 glasačkih mesta otvoreno je juče i zatvoreno je u 14 sati po lokalnom vremenu. Preliminarni rezultati izbora očekuju se večeras.

Zeman i Švarcenberg osvojili su najviše glasova u prvom krugu izbora, u kome je učestvovalo devet kandidata. U pitanju su prvi izbori na kojima Česi direktno biraju šefa države, pošto je do sada predsednik bio biran u parlamentu na period od pet godina.

Zeman je u prvom krugu osvojio 24,3 odsto glasova, nešto malo više od ekscentričnog političara Švarcenberga, koji je u drugi krug ušao sa 23,4 odsto osvojenih glasova.

Nešto više od 8,4 miliona Čeha sa pravom glasa birali su predsednika u trenutku kada su suočeni sa recesijom i strogom štednjom, a zemlja okreće stranicu posle 10-godišnje vladavine evroskeptika Vaclava Klausa.

Ovlašćenja češkog predsednika su ograničena u poređenju sa ovlašćenjima šefova mnogih drugih država i uglavnom su fokusirana na imenovanje ili smenjivanje članova vlade, generala i sudija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track