Smrtne kazne za 21 huligana!

Ponovo haos u Egiptu

Smrtne kazne za 21 huligana!

Planeta -
Odluka suda o drakonskim kaznama navijačima koji su pravili nerede na utakmici 2012. izazvala krvave proteste, u kojima je stradalo 27 ljudi, uključujući dva fudbalera

KAIRO - Opšti nemiri.Egipatski sud u Port Saidu osudio je na smrtnu kaznu 21 osobu zbog nasilja na fudbalskoj utakmici prošle godine, u kojem je poginulo 74 ljudi, a presuda je izazvala krvave nerede na ulicama. U opštoj tuči i pucnjavi stradalo je 27 osoba, među kojima najmanje dva policajca i dva fudbalera, a više od 250 ljudi je povređeno.Sud je osudio na smrt 21 od ukupno 73 osobe optužene za nasilje na fudbalskoj utakmici, a među njima su uglavnom članovi Ultrasa, fudbalskih navijača koji podržavaju ekipu Masri iz Port Saida. Porodice žrtava u sudnici su pozdravile odluku suda, a članovi porodica onih koji su kažnjeni pokušali su da upadnu u zatvor, ali ih je suzavcem rasterala policija. Stanovnici Port Saida, besni zato što su samo njihovi sugrađani osuđeni za tragediju, izašli su na ulice, jedna grupa napala je i policijsku stanicu, a vlasti su poslale vojsku. Na ulicama su se neprestano čuli pucnji iz mitraljeza. U protestima je s tri metka ubijen Mahmud Abdel Halim el Dizavi, fudbaler kluba Marih iz Port Saida, kao i bivši igrač Masrija Tamer el Fahla.Presudu huliganima pozdravili su i navijači Ahlija, tima iz Kaira s kojim je Masri igrao utakmicu na kojoj su nastali neredi. Oni su proteklih dana u znak protesta blokirali mostove, ulice i metro u prestonici Kairu. Na Fejsbuku su pre donošenja presude ostavili upozorenje „Pravda ili krv“.Podsetimo, incident se dogodio 1. februara 2012, samo nekoliko minuta posle završetka utakmice između Masrija iz Port Saida i kairskog Ahlija. Navijači Masrija utrčali su na teren nakon pobede njihovog tima, bacali kamenje, flaše i vatromet na navijače protivničke ekipe. Svedoci tog događaja rekli su da policija nije učinila ništa da zaustavi nasilje.

Utkamica na kojoj su se sukobili navijači
Utkamica na kojoj su se sukobili navijači

Protesti i zbog MorsijaProtesti povodom obeležavanja druge godišnjice egipatske revolucije u Kairu, koji su počeli pre dva dana, odneli su više od devet života, a zbog širenja nereda vojska je poslata u Suec, gde je poginulo šestoro ljudi. Jedna osoba nastradala je u Ismailiji, a policija se s demonstrantima sukobila i u nekoliko drugih mesta i gradova u Egiptu. Inače, masovne proteste organizovali su protivnici predsednika Mohameda Morsija, za kojeg tvrde da je izdao revoluciju kojom je s vlasti pre dve godine zbačen Hosni Mubarak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track