Najnovije vesti

Preminuo narodni heroj Rade Bulat
Foto: KURIR

U 93. godini

Preminuo narodni heroj Rade Bulat

Planeta
U više navrata otvarano je pitanje njegove odgovornosti za ratni zločin počinjen nad ratnim zarobljenicima nakon bitke za Krašić u januaru 1943, ali nije optužen pred sudom

ZAGREB - Narodni heroj i partizanski general Rade Bulat umro je u petak u 93. godini, saopštio je danas Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske.

Bulat je rođen 28. avgusta 1920. u Vrginmostu. Član Komunističke partije Jugoslavije postao je 1939, a za narodnog heroja proglašen je 1953. Bio je i poslanik u Saboru Socijalističke Republike Hrvatske i član Centralnog komiteta KP Hrvatske.

 

Posle raspada SFRJ, u Hrvatskoj je, u vreme vladavine Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u više navrata otvarano pitanje njegove odgovornosti za ratni zločin počinjen nad ratnim zarobljenicima nakon bitke za Krašić u januaru 1943, ali nije optužen pred sudom.

 

Bulat je te optužbe više puta u javnosti odbacio. Poslednji put je ta tema otvorena početkom 2011. kada su pojedini mediji objavili da policija istražuje Bulata i partizanske rukovodioce Josipa Manolića i Josipa Boljkovca i to navodno zbog likvidacija zarobljenika i civila te mučenja i zlostavljanja.

 

Mesec dana uoči parlamentranih izbora, u novembru 2011. policija je uhapsila prvog ministra unutrašnjih poslova u samostalnoj Hrvatske i bivšeg šefa OZNE u Karlovcu Josipa Boljkovca pod optužbom da je naredio ubistvo 21 civila u maju 1945. na karlovačkom području.

 

Posle saslušanja, određen mu je jednomesečni pritvor i bio je smešten u pritvorskoj bolnici u zagrebačkom zatvoru u Remetincu, ali je nepunih mesec dana kasnije Ustavni sud poništio odluku o pokretanju istrage i pritvoru.

 

U javnosti se njegovo hapšenje tumačilo kao deo predizborne kampanje HDZ-a koja je tada bila ozbiljno pogođena brojnim aferama poput sudskih postupaka protiv njenog nekadašnjeg čelnika i premijera Iva Sanadera. 
Rade Bulat biće sahranjen u četvrtak na zagrebačkom groblju Mirogoj u Grobnici narodnih heroja.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...