Hitlerovo mega odmaralište nije dočekalo turiste

Nacisti gradili

Hitlerovo mega odmaralište nije dočekalo turiste

Planeta -
Hitlerovi planovi za Proru bili su epskih razmera. Prvotni plan bio je da se izgradi odmaralište sa 20.000 soba, u svakoj bi se nalazila dva kreveta, ormar i umivaonik, dok bi sanitarni čvorovi bili zajednički na svakom spratu

Hotel Prora na Baltičkom moru sagradili su nacisti između 1936. i 1939. godine u okviru programa 'Kraft durch Freude' čiji je cilj bio širenje nacističke propagande putem raznih aktivnosti za nemačke radnike.

Na izgradnji hotela radilo je čak 9.000 ljudi, a bio je zamišljen kao 'sve u jednom' odmaralište s bioskopima, bazenima, dvoranama i pristaništem za brodove. Hitlerovi planovi za Proru bili su epskih razmera.

Prvotni plan bio je da se izgradi odmaralište sa 20.000 soba, u svakoj bi se nalazila dva kreveta, ormar i umivaonik, dok bi sanitarni čvorovi bili zajednički na svakom spratu.

Ipak rat se dogodio pre završetka izgradnje hotela pa su se i Hitlerovi prioriteti promenili, pa su deo Prore zauzeli izgnani Nemci. Kasnije je odmaralište postalo vojni kompleks vojske Istočne Nemačke, da bi posle ujedinjenja korišten u svrhe Vojno-tehnološkog univerziteta. A 90-ih godina azil su tamo tražile izbeglice s prostora bivše SFRJ.

Danas je Prora više-manje napuštena. Samo je nekoliko blokova zgrada prenamenjeno u druge svrhe, kao što je, primerice, hostel. Sada postoji plan da se od Prore napravi moderno odmaralište s 300 kreveta, teniskim terenima, bazenom i malim šoping centrom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track