Demonstranti traže vešala za 6 silovatelja
Foto: AP

Indija

Demonstranti traže vešala za 6 silovatelja

Planeta -
Uz uzvike, nosili transparente sa natpisom: "Zadovoljite pravdu, silovatelje na vešala", a potom improvizovali scenu vešanja optuženika

NJU DELHI - Veliki broj demonstranata okupio se danas u blizini indijskog parlamenta, zahtevajući smrtnu kaznu za šestoricu optuženih za silovanje i ubistvo studentkinje u autobusu u Nju Delhiju prošlog meseca.Demonstranti su, uz uzvike, nosili transparente sa natpisom: "Zadovoljite pravdu, silovatelje na vešala", a potom su improvizovali scenu vešanja optuženika kojima se sudi u specijalnom sudu za brze procese u indijskoj prestonici, preneo je AP.

U međuvremenu, indijski Vrhovni sud odbacio je danas zahtev da se suđenje petorici optuženih silovatelja i ubica održi izvan Nju Delhija.

U zahtevu, koji je podneo advokat jednog od optuženih, navodi se da postoji mogućnost da suđenje optuženima ne bude pravedno zbog napete atmosfere u prestonici posle žestokih reakcija na slučaj koji je šokirao Indiju.Sud je zaključio da taj zahtev više ne važi, pošto advokat koji ga je podneo više ne zastupa jednog od optuženih.Danas je i otac ubijene devojke zatražio da se izmenama u zakonu omogući da se i maloletnicima za najteža dela sudi kao odraslima.

Otac 23. godišnje indijske devojke, koju su šestorica nasilnika silovali i pretukli 16. decembra u autobusu koji se kretao kroz Nju Delhi i koja je dve nedelje kasnije preminula od zadobijenih povreda, šokiran je odlukom suda da se šestom optuženom sudi pred sudom za maloletnike, prenela je agencija AFP.

U slučaju da bude osuđen pred sudom za maloletnike, preti mu najviše tri godine boravka u kazneno-popravnom domu, a ukoliko bi mu se sudilo kao punoletnom, mogao bi da bude osuđen na kaznu smrću.

Pravni stručnjaci zabrinuti su zbog pritiska javnosti na sudije u Nju Delhiju koji vode slučaj petorice optuženih muškaraca za silovanje i ubistvo studentkinje medicine, koja je posle 13 dana borbe za život preminula od teških povreda u bolnici u Singapuru.

Taj gnusan zločin izazvao je višednevne proteste na ulicama Nju Delhija, ali i drugih indijskih gradova, a od vlade je zatraženo da počne da rešava problem zaštite žena, koje su u Indiji često žrtve silovatelja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track