Ubijena devojčica iz orkestra sa Obamine inauguracije
Foto: AP Photo

Obračun bandi

Ubijena devojčica iz orkestra sa Obamine inauguracije

Planeta -
Hadija Pendlton nastradala kada je nepoznati napadač otvorio vatru na grupu učenika u parku, blizu škole u južnom delu Čikaga

ČIKAGO - Jedna petnaestogodišnja devojčica iz Čikaga, koja je prošle nedelje nastupala u školskom orkestru na inauguraciji američkog predsednika Baraka Obame, ubijena je u svom rodnom gradu, u pucnjavi koja se povezuje sa obračunom bandi.

Ubistvo mlade devojke, ponovo je u Americi otvorilo pitanje nasilja vezanog za ulične bande, u kome je Čikago sa više od 500 ubistava prošle godine u samom vrhu neslavne crne liste. Samo u januaru ove godine ubijene su 42 osobe.

Prema prvim podacima policije, Hadija Pendlton nastradala je kada je za sada nepoznati napadač otvorio vatru na grupu učenika koja je stajala u parku, blizu škole u južnom delu Čikaga. Pretpostavlja se da ona uopšte nije ni bila meta pomahnitalog ubice.

Devojka je sa još desetak drugova i drugarica iz škole stajala u parku, kada je ogradu preskočio napadač i počeo da puca. Ona je pogođena u leđa dok je pokušavala da pobegne, dok je jedan momak pogođen u nogu.

Policija je saopštila da niko iz grupe nije doveden u vezu sa bandama, tako da se pretpostavlja da ih je napadač pomešao sa drugim ljudima.

Park u kome je Hadija ubijena, udaljen je manje od dva kilometra od Obamine rodne kuće i kraja grada Kenvud u kome je on živeo.

Medijima se posle ubistva obratio otac nastradale Hadije, Natanijel Pendlton, govoreći direktno ubici svog deteta.

Povodom brutalnog zločina, oglasio se i portparol Bele kuće Džej Karni, rekavši da su predsednik Obama i prva dama Mišel u mislima i molitvama sa porodicom nastradale tinejdžerke.

Kao što je predsednik rekao, nikada nećemo moći da uništimo svaki akt zla u ovom zemlji, ali ako možemo da spasemo i jedan život deteta, imamo obavezu da to uradimo i sprečimo oružano nasilje, dodao je Karni.Asošiejted pres navodi da u Čikagu pripadnici uličnih bandi veoma lako potežu oružju, i da zato gradonačelnik Ram

Emanuel traži strože lokalne, državne i nacionalne mere o kontroli prodaje oružja, kao i duže zatvorske kazne za prekršioce.

http://www.youtube.com/watch?v=uI8txqQXklc
http://www.youtube.com/watch?v=6YGXZRMe1zM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track