Bler: Izlazak Britanije iz EU nije pametan potez

Bivši premijer upozorava

Bler: Izlazak Britanije iz EU nije pametan potez

Planeta -
Ako želimo da imamo težinu, uticaj i moć u svetu, zašto bismo želeli da se odvojimo od najveće političke unije i eknomskog tržišta na našem pragu, kazao je bivšei premijer Toni Bler

LONDON - Bivši britanski premijer Toni Bler upozorio je da bi bio "ogroman problem" za Britaniju ako bi njeni građani glasali da zemlja izađe iz Evropske unije.

Bler je rekao da bi odluka da Britanija izađe iz Unije smanjila "težinu" zemlje u svetu i da bi vladala "neizvesnost" uoči samog referenduma.

Britanski premijer Dejvid Kameron obećao je da će, ako njegova Konzervativna stranka pobedi na izborima, građanima ponuditi referendum o izlasku iz Evropske unije do kraja 2017. kao i da odnos Britanije sa Unijom treba redefinisati.

Bler, premijer laburista od 1997. do 2007, ocenio je da Kameronovo obećanje nije "pametno". "Ako bi Britanija želela da izađe iz Evrope to bi bio ogroman problem za našu zemlju", rekao je on.

On je još dodao: "Ako želimo da imamo težinu, uticaj i moć u svetu, zašto bismo želeli da se odvojimo od najveće političke unije i eknomskog tržišta na našem pragu?".

"Mi smo u neizvesnoj situaciji. Oni (ljudi u Evropi) me pitaju da li će Britanija izaći iz Evrope. Ja ne mogu definitivno da odgovorim na to pitanje sada", rekao je Bler.

Kameronove pristalice smatraju da je EU suviše skupa i ne podržava nacionalne interese Britanije i da bi labaviji odnos, koji je više isključivo ekonomski, bio bolji za obe strane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track