Bajden čestitao Olandu na intervenciji Francuske u Maliju

Jelisejska palata

Bajden čestitao Olandu na intervenciji Francuske u Maliju

Planeta -
U ime predsednika i naroda Sjedinjenih Američkih Država, čestitam vam na odlučnoj akciji i pohvaljujem impresivne sposobnosti francuskih vojnih snaga, izjavio potpredsednik SAD

PARIZ - Američki potpredsednik Džozef Bajden čestitao je danas u Parizu francuskom predsedniku Fransoa Olandu na vojnoj intervenciji u Maliju, a obojica su se složili da afričke snage koje će u toj zapadnoafričkoj zemlji otpočeti misiju održavanja mira treba staviti pod mandat Ujedinjenih nacija."U ime predsednika i naroda Sjedinjenih Američkih Država, čestitam vam na odlučnoj akciji (u Maliju) i pohvaljujem impresivne sposobnosti francuskih vojnih snaga", izjavio je Bajden, koji danas boravi u Parizu u okviru svoje evropske turneje.

Oland je, tokom zajedničke konferencije za štampu u Jelisejskoj palati, izrazio "zahvalnost" Sjedinjenim Američkim Državama na "podršci" intervenciji francuske vojske u Maliju, kako političkoj, tako i materijalnoj i logističkoj, prenela je francuska štampa. Pariz i Vašington su se danas usaglasili da je u Maliju neophodno što pre uspostaviti snage za održavanje mira koje treba staviti pod mandat UN. "Složili smo se da afričke snage u Maliju treba što je brže moguće staviti pod mandat UN", rekao je drugi čovek Bele kuće, a šef francuske države je kazao da je to "operacija koja će morati da postane operacija održavanja mira".

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je opciju raspoređivanja "plavih šlemova" u Maliju izneo na 20. Samitu Afričke unije u Etiopiji 27. januara, a Pariz je tu ideju od tada zvanično podržao. Mandat "plavih šlemova" bi uključivao zaštitu civila, stabilizovanje gradova preuzetih iz ruku pobunjenika i pripreme za izbore, a kao i rezolucija 2085, kojom je krajem decembra odobreno raspoređivanje afričkih snaga u Maliju, taj mandat bi trebalo da bude fokusiran pre svega na ljudska prava. Francuska je počela vojnu intervenciju u svojoj bivšoj koloniji 11. januara, pošto su radikalni islamisti, koji su uspostavili kontrolu nad severom Malija prošle godine i tamo uveli strogi islamski zakon šerijat, počeli da se šire ka jugu.

Francuska vojska trenutno drži pod kontrolom Timbuktu i još nekoliko gradova na severu Malija. Francuski predsednik posetio je pre dva dana Mali da bi podržao francuske vojnike koji se tamo nalaze i da bi se založio da oni budu što pre zamenjeni afričkim snagama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track