Svakodnevni život dve lezbijke i njihove usvojene dece
Foto: Dojče Vele

Borba za prava

Svakodnevni život dve lezbijke i njihove usvojene dece

Planeta -
Diskusije o gej pravima kulminiraju u Francuskoj, a o kakvim pravima se radi, može se videti na primeru dve lezbejke koje su usvojile dva mala dečaka

Mališanima Ferdinandu i Virdžilu sasvim je normalno da imaju dve majke, jer su njihovi roditelji dve lezbijke.

Beatris je usvojila ova dva dečaka, ali ne sa svojom partnerkom Kati, već kao samohrana majka. Gej pojedinci imaju pravo u Francuskoj da usvajaju decu, ali parovima to nije dozvoljeno.

To bi uskoro trebalo da se promeni, što je za ove dve žene važan korak, jer im je dosta skrivanja da su par.

''To nisu bila lepa vremena. Mi smo kao par odlučile da podižemo decu. To ne činim samo ja, ali morala sam da kažem da samo ja želim dete, a ne da ga mi želimo. To je bilo krajnje neprijatno, kao da Kati tu ne spada'', kaže Beatris.

Ravnopravnost za homoseksualne parove bilo je jedno od obećanja francuskog predsednika, ali o tome se i dalje diskutuje vrlo žestoko. Kati i Beatris se plaše da bi to moglo da povredi i optereti njihovu decu.

Najviše bi volele da do dečaka ne dođe ni reč iz aktuelnih diskusija.

''Na radiju je neko rekao da pravu porodicu čine samo mama i tata. Ja sam odmah isključila radio, ali Viržil je rekao: ''Mama da li si čula ovo?'' Kakva glupost!", priča Kati.

Porodica Romsen stvar vidi sasvim drugačije. Za Aleksandru i Arnoa, porodicu mogu samo da čine majka, otac i deca. Gej parovi koji usvajaju decu za ovo dvoje katolika predstavljaju nešto protivprirodno.

''U društvu je najvažnija ravnopravnost muškarca i žene. Samo oni mogu da daju deci pravu ravnotežu'', kaže Arnoa koji je nedavno učestvovao u masovnim demonstracijama u Parizu protiv gej brakova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track