Najnovije vesti

Dogorelo do noktiju: Grci nemaju da plate račune
Foto: REUTERS

Kriza

Dogorelo do noktiju: Grci nemaju da plate račune

Planeta
Četrdeset odsto grčkih domaćinstava, kako se navodi u studiji, nije bilo u situaciji prošle godine da pokrije tekuće troškove, niti da plati poreze ili da isplati dug sa kreditnih kartica

ATINA - Neplaćanje racuna i pristiglih rata za kredit polako postaje deo svakodnevnice Grka kojima je u 93 odsto slučajeva smanjen dohodak za 38 odsto u poslednjih tri godine ekonomske krize, navodi se u studiji Konfederacije evropskih nacionalnih asocijacija malih i srednjih preduzeća.

Oko 60 odsto Grka koji su učestvovali u anketi, koju je sprovela grčka agencija za ocenu javnog mnenja Mark, izjavilo je da je potrošilo svu ušteđevinu, a trećina njih da ima pozajmicu kod rođaka i prijatelja.

Dve trećine grčkih domaćinstava prema podacima ankete ima godišnji prihod manji od 18.000 evra, što treba uzeti sa priličnom rezervom s obzirom na činjenicu da su utaja poreza i rad na crno učestala praksa u ovoj zemlji, preneo je AFP.

Četrdeset odsto grčkih domaćinstava, kako se navodi u studiji, nije bilo u situaciji prošle godine da pokrije tekuće troškove, niti da plati poreze ili da isplati dug sa kreditnih kartica.

U 2013, 54 odsto ispitanih Grka izjavilo je da ne veruje da će moći da podmiri sve račune.

Polovina anketiranih grčkih građana ne namerava da odloži plaćanje poreza, iako im grčka vlada priprema još već poreske stope kako bi popunila ogromne rupe u budžetu.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...