Najnovije vesti

LEKCIJE IZ DOMOVINSKOG RATA: Mladi Hrvati spavaju u kasarni

Novi vid obrazovanja

LEKCIJE IZ DOMOVINSKOG RATA: Mladi Hrvati spavaju u kasarni

Planeta
Za učenike bi bili organizovani časovi istorije, koje će im predavati stručne osobe iz redova veterana ZNG i HV ili mladi istoričari, koje će naravno edukovati pravi “ branitelji”

ZAGREB- Ministar “ branitelja” Fred Matić i ministar obrazovanja Željko Jovanović spremaju novi projekat prema kome će uvesti u sistem obrazovanja, upoznavanje osnovaca sa Domovinskim ratom.

U okviru ovog plana u Vukovaru će biti osnova Memorijalni centar koji će imati za cilj da obrazuje sve učenike iz cele Hrvatske o temama iz rata u Hrvatskoj.

Prema planu ako bude usvojen u centar bi svake godine na dva dana dolazili učenici osmih razreda osnovne škole, gde bi se upoznali sa svim detaljima bitke za Vukovar, al ii ostalim bitkama uključujući tu Oluju i Bljesak.

Svaki dan osim letnjih praznika i vikenda u Vukovar bi pristizalo najmanje 10 autobusa punih dece iz cele Hrvatske.

Deca bi bila smeštena u kasarni, spavali bi na pravfim vojničkim krevetima, a za njih bi bili organizovani časovi istorije, koje će im predavati stručne osobe iz redova veterana ZNG i HV ili mladi istoričari, koje će naravno edukovati pravi “ branitelji”.

- U okviru proigrama edukacije deca bi trebala posetitit sva važnija mesta iz Bitke za Vukovar, a poslednje predavanje bi bilo organizovano u Mirovnom centru odakle bi deca iz Vukovara otišla sa porukom mira, izjavio je minister veterana Fred Matić

Osim posete Memorijalnom centru osnovci će imati plan i da posete najmanje jednom godišnje neko ratiše koje je bil ou blizini njihove škole.

Ako plan zaživi on bi za sve osnovce trebao biti obavezan od školske 2014/2015 godine, a roditelji bi trebali da ovu ekskurziju plate oko 100 kuna ( oko 13 evra) po detetu.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...