Evropski parlament ne prihvata budžet

Pregovori o finansijskom proračunu Unije nisu završeni

Evropski parlament ne prihvata budžet

Planeta -
Pravi pregovori tek predstoje, a mi ćemo ostati pri prioritetima koje smo isticali - piše u saopštenju evropskih parlamentaraca

BRISEL - Zahuktava se.

Evropski parlament neće prihvatiti novi budžet Evropske unije za period od 2014. do 2020, o kojem su se čelnici 27 zemalja članica zajednice dogovorili u petak na samitu u Briselu, rekli su u zajedničkom saopštenju čelnici najvećih političkih grupa u tom telu.

Naime, finansijski proračun za naredni period je zbog zahteva Britanije skresan na 960 milijardi evra, što je za njih neprihvatljivo.- Žao nam je što predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej nije o tome razgovarao s nama poslednjih meseci. Pravi pregovori tek predstoje, a mi ćemo ostati pri prioritetima koje smo isticali - piše u saopštenju evropskih parlamentaraca.Inače, Evropska komisija je ranije predložila da budžet bude 1.025 milijardi evra, čemu su se neke zemlje, s Britanijom na čelu, suprotstavile jer su smatrale da i budžet Unije u trenucima štednje mora da bude manji. Zbog toga je on znatno skresan, ali neće biti prihvaćen ako ga ne odobri parlament.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track