PROGOVORILA FOKA: Kako sam ubio Bin Ladena

Čovek koji je obezglavio Al Kaidu

PROGOVORILA FOKA: Kako sam ubio Bin Ladena

Planeta -
U toj sekundi sam ga upucao, dva puta u čelo. Bam! Bam! Drugi put se srušio. Pao je na pod ispred kreveta, a onda sam pucao ponovno...Pomislio sam: Je li ovo najbolja stvar koju sam ikada učinio, ili najgora, ispričao je bivši specijalac

VAŠINGTON - Bivši pripadnik specijalne jedinice američke vojske "Foka" koji tvrdi da je ubio Osamu bin Ladena, u Pakistanu, maja 2011. godine, po prvi put je progovorio o trenutku kada je sa tri metka u glavu, upucao najtraženijeg teroristu na svetu i gledao njegov poslednji izdah.

U intervju koji će izaći u martu u magazinu "Eskvajer", tajni vojnik opisuje detalje šokantnog događaja koji je obeležio istoriju.Pripadnik Foka, koji je, zbog sigurnosti, imenovan samo kao "onaj koji je povukao okidač", otkriva kako se njegov tim spremao za misiju i priča o trenutku kada se s vođom Al Kaide sreo licem u lice.Kada su dobili zadatak, priča vojnik, agent CIA mu je kazala da se bin Laden 100 posto nalazi na trećem spratu njegovog skloništa u pakistanskom Abotabadu. "Pronašli smo ga. To je on. Ovo je moja životna misija. Optimistična sam", navela je ona.Kada je bin Ladena pogledao u oči, specijalac je bio iznenađen njegovom pojavom.

"Bio je mnogo viši nego što sam očekivao. Viši od bilo kog njihovog muškarca, i mršav, s kratkom bradom i obrijanom glavom", priča bivša Foka.Bin Laden je držao svoju ženu Amal ispred sebe kao štit i bio u potpunom mraku. Nije ništa video, mogao je samo da osluškuje, dok je specijalac kroz infracrvene naočale mogao da vidi sve što se događalo."Kretao se prema napred. Pištolj mu je bio nadohvat ruke. Bio je pretnja. Morao sam ga upucati ravno u glavu kako ne bi imao prilike da se sam raznese", priča specijalac."U toj sekundi sam ga upucao, dva puta u čelo. Bam! Bam! Drugi put se srušio. Pao je na pod ispred kreveta, a onda sam pucao ponovno. Bam! Isto mesto. Bio je mrtav. Nije se micao. Jezik mu je ispao iz usta. Gledao sam kako poslednji put udiše i izdiše, to je bilo samo refleksno disanje. Kada je udahnuo, pomislio sam: Je li ovo najbolja stvar koju sam ikada učinio, ili najgora? Ovo je stvarno, i to je on. Čelo mu je bilo jezivo. Bilo je poluotvoreno i vidio sam mozak kako mu curi preko lica", kazao je bivši pripadnik Foka.Vojnik zatim je opisao trenutke nakon pucnjave i kako se bin Ladenova žena nagnula nad njega i počela da vrišti.Nakon što ju je ućutkao i zavezao za krevet, specijalac je primetio bin Ladenovog najmlađeg sina, koji je tada imao dve do tri godine.

"Stajao je tamo, s druge strane kreveta. Nisam želeo da ga povredim, jer nisam divljak. Šokiran je vrištao i plakao. Nije mi bilo drago što je bio preplašen. Podigao sam ga i odneo do majke".Vojnik nadalje opisuje kako mu se porodica raspala zbog posla i tvrdi da vlada SAD ne vodi brigu o svojim veteranima i da se odlučio na prevremeno povlačenje, tri godine pre donje granice za penziju koja je u vojsci 20 godina. Ostala mu je još jedna misija u Avganistanu.“Odmah mi je ukinuto zdravstveno osiguranje, pitao sam da li postoji neki period tranzicije, a oni su samo rekli ne. Nisi više u službi, nisi više pokriven. Hvala za 16 godina, sada se idi j...”, rekao je on.Kako dodaje bilo bi mu bilo bolje da je ubijen na nekoj od misija, jer tvrdi da neće dobiti nikakvu nadoknadu za vreme provedeno u uniformi.“Idem još jednom u Avganistan pre zvaničnog povlačenja. Ako me ubiju, znam da će moja porodica biti zbrinuta, koledž će biti plaćen. Sve će biti u redu. Ako se vratim živ i odem u penziju, neću imati ništa. Tužno je to reći, ali bolji sam mrtav”, rekao je on.Ipak, iz vojske poručuju da on ima pravo na zdravstvenu zaštitu još pet godina, a o novčanoj nadoknadi se nisu oglašavali.

Šta god da je istina, uskoro bivši komandos je rekao da strahuje i od osvete terorista i da vojska ni po tom pitanju nije učinila dovoljno.“Nadao sam se da će vojska pojačati obezbeđenje bar za ženu i decu, makar da ih obiđu iz kurtoazije. Da pošalju nekog da ugradi blindirana vrata, alarm, senzore, bilo šta, ali bukvalno niko ništa nije uradio”, požalio se on.

http://www.youtube.com/watch?v=DBKvE6zwf9Y
http://www.youtube.com/watch?v=0GAA039Wuh8

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track