Govedina za konjsko meso: Policija pretresla klanicu

Skandal u Engleskoj

Govedina za konjsko meso: Policija pretresla klanicu

Planeta -
Agencija za standarde u prehrani saopštila je da je zatvorila klanicu "Piter Bodi" na severu Engelske i kompaniju "Farmboks mit" u zapadnom Velsu

LONDON - Britanska policija i regulatorna agencija za bezbednost hrane danas su pretresle jednu klanicu i fabriku za preradu mesa zbog sumnje da su prodavale konjsko meso kao govedinu za kebabe i hamburgere.

Agencija za standarde u prehrani saopštila je da je zatvorila klanicu "Piter Bodi" na severu Engelske i kompaniju "Farmboks mit" u zapadnom Velsu koja se snabdevala mesom iz te klanice, prenosi AP. Zbog skandala oko konjskog mesa koje je prodavano kao goveđe u zamrznutim mesnim prerađevinama supermarketi u sve većem broju evropskih zemalja počeli su da povlače ove proizvode iz prodaje.

Konjsko meso u Velikoj Britaniji i Irskoj uglavnom predstavlja tabu, mada se u Francuskoj prodaje u specijalnim mesarama. Iako vlasti nisu zabrinute zbog posledica po zdravlje ljudi, skandal je uznemirio potrošače i jasno izneo na videlo da neko u složenoj mreži prodavaca mesa stiče korist od prodaje mnogo jeftinijeg konjskog mesa kao goveđeg.

Britanska agencija za bezbednost hrane je saopštila da je zaplenila svo meso pronađeno u objektima dve fabrike i da istražuje kako je došlo do prodaje mesnih prerađevina od konjskog mesa kao govedine za kebabe i hamburgere. Direktor agencije Endrju Rods je rekao da se očigledno radi o slučaju "drskog laganja potrošača". "Ovo je apsolutno šokantno. Apsolutno je neprihvatljivo da bilo koja kompanija u Velikoj Britaniji obmanjuje javnost prodajući konjsko meso kao govedinu", izjavio je ministar ekologije Oven Paterson. Za sada nije jasno gde i koliko daleko su proizvodi od konjskog mesa distribuirani.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track