RAT GRAFITIMA: Ćirilica diže temperaturu u Vukovaru

Uvređeni branitelji

RAT GRAFITIMA: Ćirilica diže temperaturu u Vukovaru

Planeta -
Prema pisanju hrvatskih portala, po spomen obeležju belim slovima bilo je ispisano više puta ćirlicom četiri S i Vukovar

ZAGREB - Ministarstvo branitelja Hrvatske osudilo je ispisivanje neprimerenih ćirličnih grafita na Spomen obeležju žrtvama rata u blizini farme Lovas između Borova i Dalja.

"Skvrnavljenje ovog spomenika predstavlja najnižu uvredu svim žrtvama ratnih zločina u Domovinskom ratu, članovima njihovih porodica, ali i građanima Hrvatske", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo očekuje da će počinitelji uskoro biti otrkiveni i procesirani. Zbog neprimerenih grafita pisanih ćiriličnim pismom policija je podnela krivičnu prijavu protiv nepoznatih počinitelja.

Prema pisanju hrvatskih portala, po spomen obeležju belim slovima bilo je ispisano više puta ćirlicom četiri S i Vukovar.

U Vukovaru je nedavno osvanulo više neprimerenih grafita i to u jeku rasprave o uvođenju srpskog jezika i pisma. Najpre je nepoznati počinilac ćirilicom ispisao grafite, poput četiri "S", "Srpski sinovi" i "Šešelj", a potom je na jednoj zgradi u Vukovaru osvanuo latinični grafit "Nema vrba koliko ima Srba, nema veze može i na breze".

Najveći otpor uvođenju dvojezičnosti u Vukovaru iskazuju desničarske stranke i udruženja ratnih vetarana, dok vlast poručuje da će poštovati zakone i postaviti dvojezične natpise.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track