Dželat u zoru obesio trojicu najsurovijih ubica u Japanu
Foto: Reuters

Pogubljenja

Dželat u zoru obesio trojicu najsurovijih ubica u Japanu

Planeta -
To su prva pogubljenja od 27. septembra prošle godine. Jedan od pogubljenih (44) 2004. je silovao i ubio 7-godišnju devojčicu i sliku žrtve poslao njenoj majci

TOKIO - Trojica osuđenika na smrt pogubljena su vešanjem danas u Japanu, saopštilo je Ministarstvo pravde te zemlje, prenose svetske agencije.Trojica muškaraca obešena su u zoru. To su prva pogubljenja od 27. septembra prošle godine, kao i od stupanja na funkciju vlade premijera Šinzoa Abea 26. decembra.

"Reč je slučajevima ekstremne surovosti kojom su izgubljeni dragoceni životi", kazao je na konferenciji za novinare ministar pravde Sadakazu Tanigaki i dodao da je naredio pogubljenje "nakon detaljnog razmatranja".

Jedan od pogubljenih je 44-godišnji muškarac, koji je 2004. silovao i ubio sedmogodišnju devojčicu i sliku žrtve poslao njenoj majci. Preostala dvojica pogubljenih su muškarci stari 29 i 62 godine. Japanski ministar pravde je u januaru izjavio da ne planira da ponovo otvori debatu o smrtnoj kazni, nazvavši je "sistemom koji uživa podršku većine stanovništva".

Prema podacima tog ministarstva, na smrtnu kaznu u Japanu čeka još 134 ljudi. U Japanu je prošle godine pogubljeno sedam osoba. Japan i SAD su jedine razvijene demokratske zemlje koje primenjuju smrtnu kaznu, što kritikuju evropske države i organizacije za ljudska prava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja