SNSD večeras ponovo o smeni Vlade RS?
Foto: Reuters

SNSD večeras ponovo o smeni Vlade RS?

Planeta -
Mogućnost rekonstrukcije vlade RS najavili su mediji početkom sedmice, ali su funkcioneri SNSD-a to kategorički demantovali

BANJALUKA - Za večeras je u Banjaluci najavljen još jedan u nizu sastanaka vrha vladajuće SNSD-a na kojoj bi trebalo da bude doneta konačna odluka o smeni kabineta premijera Republike Srpske Aleksandra Džombića, ali i generalnog direktora Javnog servisa RT RS Dragana Davidovića.

Mogućnost rekonstrukcije vlade RS najavili su mediji početkom sedmice, ali su funkcioneri SNSD-a to kategorički demantovali.

Navodi se da će o tome odlučivati lider stranke i predsednik Srpske Milorad Dodik, potpredsednici Igor Radojčić i Nikola Špririć, kao i predsednik Ivrsnog odbora Nebojša Radmanović.

Kao jedini kandidat za novog premijera pominje se Dodikova najbliža saradnica ministarka Željka Cvijanović.

Mediji, međuitm, navode da SNSD nije jedinstven po tom pitanju, odnosno njenom imenovanju se navodno protive Radojčić i Radmanović.

Ističe se i da u novoj vladi neće biti mesta za dosadašnje koalicione partnere SNSD-a Socijalističku partiju, a Demokratski narodni savez je, navodno, spreman za promenu izvršne vlasti i ponovo će, kako se tvrdi, kandidovati svoje sadašnje ministre, Lejlu Rešić i Nedeljka Čubrovića.

Kada je reč o prvom čoveku RTRS-a Davidoviću, mediji tvrde, da na njegovoj smeni insitiraju Radmanović i Radojčić.

U RTRS isticu da argumenata za smenu Davidovića nema jer Javni servis RS već osam godina posluje pozitivno, završena je digitalizaciju i RTRS je uselio u novu zgradu. RTRS je, između ostalog, dodaje se, i jedino javno preduzeće RS koje posluje pozitivno.

Ukoliko, međuitm, ipak, dođe do Davidovićeve smene to će, tvrde mediji, biti do sada najveći pritisak na medijske slobode u RS koje će izazvati oštre reakcije i unutar samog servisa u kojem i uredništvo i sindikat čvrsto stoje uz generalnog direktora te medijske kuće.

Predsednik sindikata i urednik Informativnog programa RT RS-a Siniša Mihajlović izjavio je da taj sindikat još ništa zvanično nije dobio kada je reč o smeni Davidovića i da je sve to "još u domenu špekulacija".

Ukoliko se to pitanje, ipak, potegne, Mihajlovć kaže da će sindikat biti oštro protiv, tim pre jer je Davidović proteklih godina pokazao odlične rezultate u rukovođenju tom kućom u profesionalnom i ekonomskom pogledu.

S druge strane, dodao je, sindikat neće dozvolitida da bilo koja politička partija ima utičaja na rad Javnog servsa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track