NEUNIŠTIV: Berluskoni vaskrsao!

Evo ga opet

NEUNIŠTIV: Berluskoni vaskrsao!

Planeta -
Bivši italijanski premijer, koji je zbog brojnih skandala otpisan kao političar, ima neverovatnu podršku pred parlamentarne izbore, koji se održavaju danas i sutra

RIM - Ključni izbori.Bivši premijer Italije Silvio Berluskoni doživeo je veliki politički kambek pred parlamentarne izbore, koji se održavaju danas i sutra. Zbog brojnih seks-skandala i optužbi za korupciju, Berluskoni je, nakon što je 2011. primoran da podnese ostavku usled ekonomske krize, bio otpisan, ali mu je popularnost naglo porasla, tako da bi mogao osvojiti čak i najviše glasova na izborima i ponovo se naći na mestu premijera, ocenjuju svetski mediji.Prema poslednjim anketama, urađenim pre dve nedelje, italijanski medijski mogul ima podršku od čak 28 odsto birača. Mediji ocenjuju da je podrška Berluskoniju za poslednjih 14 dana porasla i da bi mogla biti veća od 30 odsto.Istraživanje javnog mnjenja pokazalo je da najveću popularnost imaju četiri političara. Prvi je levičar Pjer Luiđi Berzan i to 35 odsto, za njim sledi Berluskoni, pa komičar Bepe Grilo sa 18 odsto i aktuelni premijer Mario Monti sa 15 procenata podrške birača.Italijanska štampa na šaljiv način ocenjuje da su ove godine u trci za premijersko mesto komičar, biznismen optužen za korupciju, levičar koji se ne razume u ekonomiju i ekonomista koji se ne razume u politiku.Inače, 50 miliona Italijana danas i sutra bira 630 poslanika i 315 senatora u oba doma parlamenta. Prema italijanskom zakonu, ona stranka koja pobedi dobija kao izborni dar u poslaničkom domu dodatne mandate, tako da može imati većinu od 54 odsto svih glasova. U Senatu, gornjem domu italijanskog parlamenta, međutim, ta pravila ne postoje, pa stranke moraju da prave koalicije.Cela Evropa s pažnjom posmatra izbore u Italiji jer budući premijer neće odlučivati samo o sudbini svoje zemlje, već i o sudbini evropske monetarne unije.

Silvio Berluskoni (76)Pre izborne kampanje bio je otpisan zbog brojnih skandala u koje je bio umešan. Ima prvostepenu presudu zbog utaje poreza, a nosi se i s optužbama za zloupotrebu službenog položaja i seksa s maloletnicama. Ipak, zahvaljujući uspešnim medijskim nastupima, politički je vaskrsao i sada ponovo na izbore vodi svoju stranku Narod slobode. Njegov program zasniva se na kritici kursa štednje sadašnje vlade, kao i evropskog fiskalnog pakta, ali i izlasku Italije iz evrozone.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track