Kipar bira: Anastasiadis i Malas u drugom krugu
Foto: Reuters

Predsednički izbori

Kipar bira: Anastasiadis i Malas u drugom krugu

Planeta -
Anastasiadis, šef najveće opozicione desničarske partije DISI, u prvom krugu prošle nedelje osvojio je 45.46 odsto glasova, za 18 odsto više od Malasa

NIKOZIJA - Građani Kipra danas biraju šefa države u drugom krugu predsedničkih izbora u kojem konzervativni kandidat Nikos Anastasiades ima prednost na kandidatom levice Stavrosom Malasom.

Anastasiadis, šef najveće opozicione desničarske partije DISI, u prvom krugu prošle nedelje osvojio je 45.46 odsto glasova, za 18 odsto više od Malasa.

Kipar ima predsednički sistem u kojem izabrani šef države s petogodišnjim mandatom, ima i funkciju predsednika vlade, i sam bira ministre pod kontrolom skupštine. Jedan od prvih zadataka novog kiparskog predsednika je za završi razgovore o paketu finansijske pomoći s članicama evrozone i Međunarodnim monetarnim fondom kako bi održao likvidnost privrede zemlje koja je uzdrmana ozbiljnom finansijskom krizom.

Novom šefu države predstoji težak zadatak da ubedi neodlučne zemlje, posebno Nemačku da Kipar zaslužuje pomoć pošto su tamošnje banke izgubile milijarde evra koje su imala u grčkom dugu. Predsednik Kipra i lider komunističke Napredne partije radnog naroda, Dimitris Hristofjas nije se kandidovao na ovim izborima, ali je ta vladajuća stranka podržala nezavisnog kandidata, bivšeg ministra zdravlja, Stavrosa Malasa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track