Hrvatska povlači vojnike zbog pisanja Njujork tajmsa

Uplašeni

Hrvatska povlači vojnike zbog pisanja Njujork tajmsa

Planeta -
Koliko god demantovali informacije svetskih medija da je prodavano oružje pobunjenicima u Sriji, Hrvatska ih ne može nikada demantovati, naveo je hrvatski premijer Zoran Milanović

ZAGREB - Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da je u dogovoru s predsednikom Ivom Josipovićem inicirao povlačenje hrvatskih vojnika iz posmatračke misije UN na Golanskoj visoravni. Odluka je usledila pošto je Njujork tajms objavio da Hrvatska navodno prodaje oružje sirijskim pobunjenicima.

Zbog ovoga, kako je rekao Milanović, hrvatskim vojnicima nije garantovana bezbednost.

"Time su naši vojnici izloženi nepredvidivim rizicima. Naša je odgovornost i zadatak da o tome razmišljamo i, kad je potrebno, delujemo", rekao je Milanović na sednici Vlade.

On je dodao da koliko god Hrvatska demantuje te informacije svetskih medija, "ne može ih nikada demantovati".

Naglasio je da su za razliku od drugih misija, hrvatski vojnici na Golanu gotovo nenaoružani.

Pošto su objavljene informacije u Tajmsu, premijer je rekao da se ne može biti siguran hoće li neko preduzeti nešto protiv hrvatskih vojnika, pa je Hrvatska odlučila da zaštiti svoje ljude.

Prema zvaničnim podacima, hrvatski kontigent u posmatračkoj misiji UN-a na Golanu ima 97 ljudi, a u misiji učestvuju i vojnici iz Austrije, Indije, Japana i s Filipina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track