Lovci F-35 dobili dozvolu da polete
Foto: Reuters

Pentagon

Lovci F-35 dobili dozvolu da polete

Planeta -
Pošto je ustanovljeno da postoji kvar na motoru aviona, cela flota je iz predostrožnosti bila prizemljena od 22. februara

VAŠINGTON - Ministarstvo odbrane SAD saopštilo je da će biti nastavljeni letovi F-35 lovaca, nakon što je ustanovljeno da postoji kvar na motoru aviona zbog čega je cela flota iz predostrožnosti bila prizemljena od 22. februara.

"Dato je odobrenje za nastavak letova aviona F-35", navela je u saopštenju portparol Pentagona Kira Hon. Prema njenim rečima, avioni će moći da lete od danas, naravno u zavisnosti od vremenskih uslova.

Ona je dodala da inspekcijom preostalih 50 aviona iz flote, nisu pronađeni nikakvi kvarovi, niti na rezervnim motorima, preneo je Rojters.

Kvar je uočen tokom rutinske inspekcije aviona u vazduhoplovnoj bazi Edvards u Kaliforniji, nakon svakih 50 sati rada motora. Testirani avion je imao kvar na lopatici turbine.

Motor koji je u pitanju, radio je pri četiri puta povišenoj temperaturi u odnosi na prosečan let. Nakon ovog kvara, motori će se proveravati nakon svakih 25 sati rada.

Lovci F-35 predstavljaju najskuplji borbeni program američke vojske, i njegova vrednost se procenjuje na blizu 400 milijardi dolara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja