Otrovni kukuruz iz Srbije u Nemačkoj
Foto: Beta

Aflatoksin

Otrovni kukuruz iz Srbije u Nemačkoj

Planeta -
Ministarstvo za poljoprivredu u Hanoveru dodaje da prema prvim procenama zbog pojave aflatoksina u stočnoj hrani, nema opasnosti za stanovništvo

BERLIN - U Donjoj Saksoniji otkriveno je najmanje 10.000 tona nečistog kukuruza sa aflatoksinom koji je uvezen iz Srbije, navode nemački mediji.

Prema nezvaničnim informacijama, više od 3.500 farmi pogođeno je zaraženim kukuruzom.Nemačka je, kako navode tamošnji mediji, uvezla ukupno 45.000 tona kukuruza iz Srbije od kojih su 25.000 tona otkrivene u skladištu u Bremenu, a zadržano je i povučeno iz prometa još 10.000 tona.Ipak, preostalih 10.000 tona je već bilo isporučeno proizvođačima stočne hrane u Donjoj Saksoniji, koji su svoj proizvod prodali brojnim farmerima u Donjoj Saksoniji, Saksoniji-Anhalt, Brandenburgu, Holstinu, Zapadnoj Pomeraniji, Saksoniji i Holandiji.

Ministarstvo za poljoprivredu u Hanoveru dodaje da prema prvim procenama zbog pojave aflatoksina u stočnoj hrani, nema opasnosti za stanovništvo i da od danas pojačava kontrolu hrane. Dodaje se da će se pojačano proveravati da li je eventualno ta supstanca dospela u sveže mleko, mada za sada nije utvrđeno da nivo aflatoksina prelazi dozvoljene granice.

Dozvoljena količina Aflatoxina B1 izbosi 0,02 miligrama po kilogramu. U isporuci iz Srbije bilo je 0,204 miligrama, navode podaci. Stručnjaci kažu da je neverovatno da potrošači mleka budu pogođeni. U mlekarama do sada nije primećeno prekoračenje granične vrednosti te supstance, a ni kod mesa, prema prvim procenama, nema rizika za potrošače, navode mediji stav pokrajinskog ministarstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track