Najnovije vesti

OPASNO: Crnogorci uvezli radioaktivne šerpe

Paklena kuhinja

OPASNO: Crnogorci uvezli radioaktivne šerpe

Planeta
02:12h
Pošiljka radioaktivnog kuhinjskog posuđa regularno je uvezena u Italiju, ali je kasnijim laboratorijskim ispitivanjima sanitarne službe utvrđeno da je ono rađeno od materijala koji su jeftini i štetni po zdravlje, s obzirom na to da sadrže kobalt 60

PODGORICA - Radioaktivne šerpe, tiganji, kašike, viljuške i noževi stigle su krajem 2012. iz Indije u italijansku regiju Pulja, a odatle je deo robe poslat u Crnu Goru i na Maltu, prenosi italijanski list Il Đornale.

Prema navodima lista, roba je stigla u Italiju 21. decembra prošle godine, ali su tek 1. februara bili gotovi rezultati laboratorijskog ispitivanja, koje je Sanitarna agencija radila na osnovu dva uzorka sporne robe.

Pošiljka radioaktivnog kuhinjskog posuđa regularno je uvezena u Italiju, ali je kasnijim laboratorijskim ispitivanjima sanitarne službe utvrđeno da je ono rađeno od materijala koji su jeftini i štetni po zdravlje, s obzirom na to da sadrže kobalt 60.

Robu je uvezla iz Indije jedna italijanska kompanija koja tvrdi da nije znala da su artikli rađeni od štetnih materijala.

Ova kompanija sada sarađuje sa italijanskim organima u pokušaju da se preko uvoznih papira dođe do proizvođača, ali i da se radioaktivni artikli povuku iz prodaje.

U toku je proces obaveštavanja preprodavaca u raznim italijanskim gradovima i povrat otkupljenih šerpi i posuđa o trošku uvozne kompanije. Nije poznato da li će isto biti urađeno sa kompanijom koja je šerpe i posuđe uvezla u Crnu Goru iz Italije.

Iz luke Taranto i Uprave granične policije, su saopštili da "nemaju zvaničnih informacija o ovom slučaju", pa samim tim ni više informacija o tome kojoj je crnogorskoj kompaniji prosleđena sporna roba.

Već duže vremena, Italija rutom preko Jonskog mora predstavlja čvorište za robu koja iz istočnih zemalja stiže na Zapad - igračke proizvedene u Kini koje sadrže toksične boje, lažnu markiranu robu, proizvode iz Kine i drugih azijskih država predstavljene kao “Made in Italy”, naočare za sunce sa staklima koje ne štite od UV zraka, piše podgorički list.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...