SKRESALI BUDŽET: U SAD bez posla ostaje 750.000 ljudi?

SKRESALI BUDŽET: U SAD bez posla ostaje 750.000 ljudi?

Planeta -
Predsednik SAD Barak Obama potpisao uredbu o velikom smanjenju troškova administracije od 85 milijardi dolara

VAŠINGTON - Bez dogovora.Predsednik SAD Barak Obama potpisao je uredbu o opsežnim budžetskim smanjenjima u iznosu od 85 milijardi dolara za 2013, koja bi, kako stručnjaci procenjuju, mogla usporiti američku privredu i dovesti do gubitka više od 750.000 radnih mesta. Automatsko smanjivanje deficita budžeta SAD iznosi 1,2 hiljade milijardi dolara u periodu od deset godina.Mere štednje osmišljene su pre dve godine kako bi podstakle demokrate i republikance da se usaglase i zajedno vode računa o državnim finansijama, ali dve strane u Kongresu nisu postigle dogovor. Poslednja runda razgovora održana je u Beloj kući, ali nije bilo rezultata. Međunarodni monetarni fond ranije je upozorio da bi ovakav ishod mogao da se odrazi nepovoljno i na globalni ekonomski rast.Barak Obama je insistirao na povećanju poreza u okviru plana o smanjenju državnog duga od 16,6 triliona dolara. On je posle neuspešnih razgovora optužio republikance za ovakav ishod.- Oni su dozvolili da ovi rezovi stupe na snagu zato što odbijaju da zatvore rupu u budžetu, kako bi se smanjio deficit. Ovakvo kresanje budžeta je glupo i nepotrebno. Naši svetski partneri su se razočarali u nas jer se ponašamo neodgovorno - rekao je predsednik SAD i dodao da će, ako mere budu u potpunosti primenjene, ekonomski rast Amerike biti prepolovljen u ovoj godini na 0,5 odsto i da će biti izgubljeno oko 750.000 radnih mesta.Republikanci su insistirali na velikom rezanju javnih troškova, a demokrate na povećanju poreza za bogate. Polovina rezova odnosi se na vojni budžet, zbog čega je novi ministar odbrane Čak Hejgel upozorio da će oružane snage SAD pretrpeti značajan udar.

Oslobođeno 2.000 ilegalnih imigranataZbog smanjenja budžeta, ministarstvo unutrašnje bezbednosti SAD pustilo je iz zatvora 2.000 ilegalnih imigranata, koji sada čekaju deportaciju u države iz kojih su došli. Usled smanjenja novca ministarstvo planira da na slobodu pusti još 3.000 imigranata iz čitavog sveta.

Rubini: SAD lako izlaze iz krizeEkonomista Nurijel Rubini, poznat kao „doktor katastrofa“, koji je predvideo izbijanje velike ekonomske krize pre pet godina, kaže da SAD mogu izbeći katastrofu. On smatra da bi demokrate i republikanci morali da prekinu primenu zakona o automatskom kresanju budžeta.

Budžetski haos u SADNovim merama štednje skoro svi organi vlasti su sada prinuđeni da skrešu budžet za oko osam odsto. Socijalne ustanove će morati da otpuštaju zaposlene. Osim toga, mnogima u državnoj upravi preti neplaćeni prinudni odmor. Samo u Pentagonu bi bez posla moglo ostati oko 800.000 ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track