Asad odbio da se povuče, nudi pregovore sa opozicijom
Foto: Tanjugs

Asad odbio da se povuče, nudi pregovore sa opozicijom

Planeta -
Sirijski predsednik ponudio pregovore sa pobunjenicima u cilju okončanja krize pod uslovom da polože oružje, ali je napravio razliku između "političkih entiteta" sa kojima bi razgovarao i "oružanih terorista".

DAMASK - Sirijski predsednik Bašar el Asad izrazio je spremnost da pregovara sa opozicionom, ali je odbio da se povuče.

U intervjuu za današnji "Sandej tajms" koji je snimljen prošle nedelje u njegovoj rezidenciji El Muhadžiren palata u Damasku, Asad je ponudio pregovore sa pobunjenicima u cilju okončanja krize pod uslovom da polože oružje, ali je napravio razliku između "političkih entiteta" sa kojima bi razgovarao i "oružanih terorista".

"Spremni smo da pregovaramo sa svima, uključujući ekstremiste koji predaju oružje. Mi možemo voditi dijalog sa opozicijom, ali ne i sa teroristima", poručio je Asad.

U međuvremenu, generalni sekretar UN Ban Ki-mun i specijalni izaslanik međunarodne zajednice za Siriju Lahdar Brahimi ponudili su posredovanje u mirovnim pergovorima između Asadovog režima i opozicije, navodi AFP.

U dvogodišnjem sukobu u Siriji, prema procenama UN, poginulo je više od 70.000 ljudi, ali Asad odbacuje optužbe da je uzrok rata to što odbija da se povuče s vlasti.

"Ako je ovaj argument tačan, to znači da će sukobi prestati ako ja odem. Očigledno je da je to apsurdno, a nedavni događaji u Libiji, Jemenu i Egiptu su dokaz za to", rekao je Asad.

On je optužio britansku vladu da hoće da naoruža, kako ih je nazvao, teroriste u njegovoj zemlji.

"Kako možemo očekivati od njih da smanje nasilje kada hoće da pošalju oružje teroristima i ne pokušavaju da olakšaju dijalog među Sirijcima?" - pitao je Asad.

Britanija se zalaže za ukidanje evropske zabrane snabdevanja sirijskih pobunjenika oružjem, ali su ministri spoljnjih poslova EU na sastanku prošlog meseca odlučili da za pobunjenike dozvole "tehničku pomoć" i "pomoć koja nije ubojita".

Asad je dodao da je "Britanija decenijama, a neki kažu i vekovima, igrala nekonstruktivnu ulogu u različitim slučajevima".

On je kazao da ne očkuje da Britanija može odigrati konstruktivnu ulogu u okončanju sukoba u njegovoj zemlji. "Ne očekujemo da neko ko podmeće požare bude vatrogasac", rekao je Asad.

On je Britaniju optužio da hoće eskalaciju sukoba i da zato želi da snabde poubnjenike vojnom opremom.

"Kako možemo tražiti od Britanije da igra konstruktivnu ulogu kada je ona rešena da militarizuje problem", zapitao se Asad na kraju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja