Neozbiljni izdajnik: Amer hteo da špijunira za Kinu pa osuđen

I Kinezi ga odbili

Neozbiljni izdajnik: Amer hteo da špijunira za Kinu pa osuđen

Planeta -
Ovo je najnepromišljeniji pokušaj izdaje za koji sam ikada čula, rekla je sudija, pre no što je pročitala presudu na devet godina zatvora

VAŠINGTON - Američki federalni sud osudio je danas Brajana Andervuda, bivšeg čuvara konzulata SAD u Kini, na devet godina zatvora jer je pokušao da proda poverljive informacije i fotografije kineskom ministarstvu državne bezbednosti!

Tužilaštvo je tražilo skoro duplo težu kaznu - 17 godina zatvora - ali je sudija Elen Segal Hjuvel uzela u obzir da se Andervud nosio sa mentalnim problemama, da štetne posledice nisu nastupile i da je njegov plan bio sve samo ne pametan. "E, ovo je najnepromišljeniji pokušaj izdaje za koji sam ikada čula", rekla je sudija Hjuvel, pre no što je pročitala presudu.

Andervud je, naime, u novom konzulatu SAD u kineskom gradu Guangdžu fotografisao prostorije kojima je zabranjen pristup i planirao da te slike ponudi kineskim vlastima, kako bi im omogućio da špijuniraju američke zvaničnike, navelo je Ministarstvo pravde u Vašingtonu. Pošto je na berzi izgubio gotovo 160.000 dolara, Andervud se nadao da će prodajom fotografija i drugog poverljivog materijala zaraditi od tri do pet miliona dolara. Čak je napisao pismo u kojem izražava želju da radi za kinesko ministarstvo i otišao u policijsku stanicu sa namerom da ga preda vlastima, ali su ga tamo - odbili.

Andervud je prošle godine priznao krivicu za pokušaj da poverljive informacije o nacionalnoj bezbednosti prosledi inostranoj vladi. "Žao mi je što sam osramotio zemlju", rekao je Andervud jecajući i plačući, pre no što mu je izreknuta kazna. "Kao da sam čitav svoj život u teškoj situaciji". On je ispričao sudiji da je bio paranoidni šizofreničar i da mu se stanje pogoršalo kada se priključio marincima. Takođe je ispričao da mu se u pritvoru zdravstveno stanje poboljšalo uz pomoć lekova i obećao je da će se iz zatvora vratiti kao novi čovek.

Od novembra 2009. do avgusta 2011. godine, Andervud je radio kao čuvar u civilu i imao je dozvolu koja mu je davala pristup najpoverljivijim informacijama. Njegov posao je pored ostalog bio da spreči bilo kakvu mogućnost da poverljive informacije iz konzulata u Kini procure do stranih vlada. Vlada smatra da su Andervudove aktivnosti mogle da podriju nacionalnu bezbednost, za šta se može izreći kazna od 15 do 20 godine zatvora, ali je sudija ocenila da štetne posledice nisu nastupile. Čak je dva puta rekla da je pre onog što je učinio Andervud vodio "primeran život" - uprkos užasnim okolnostima u kojima je odrastao, uključujući trpljenje nasilja roditelja alkoholičara.

Odbrana je navela da je Andervudov otac nekoliko puta pokušao da ga ubije. Andervud je međutim uspeo da završi koledž, priključio se vojsci i otišao u Irak. Kada je presuda izrečena, čak je i državni tužilac Džon Han (John K. Han) ocenio da je ovo "tužan dan", pored ostalog i zato što je optuženi "prevazišao mnoge prepreke" u životu. Sudija je rekla da je "zbunjujuće" to što je Andervud uopšte mogao da dobije dozvolu za pristup najpoverljivijim informacijama i tako dobije posao u konzulatu u Kini, a njegov neuspeli pokušaj predaje pisma o izdajničkim namerama lokalnoj policijskoj stanici uporedila je sa pokušajem beskućnika da od banke dobije kredit. "Nikakvo čudo što ga nisu uzeli za ozbiljno", ocenila je sudija Hjuvel, koja je ukazala da optuženi nije bio vođen ideologijom, čak ni pohlepom, već željom da se iščupa iz finansijskih problema. "Nije razmišljao racionalno. Naprosto je grupo pogrešio", dodala je.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja