RAT U BUGARSKOM PODZEMLJU: Oteli ćerku mafijaša, na meti bio i Azis!

RAT U BUGARSKOM PODZEMLJU: Oteli ćerku mafijaša, na meti bio i Azis!

Planeta -
Organizovana kriminalna grupa kidnapovala Laru Banevu, ćerku narko-bosa Evelina Baneva zvanog Brando, a nekoliko dana ranije hteli da otmu i poznatu zvezdu folk muzike

SOFIJA - Uteruju strah.Bugarski mafijaši počeli su da se obračunavaju među sobom. Oni su juče kidnapovali Laru Banevu (12), ćerku narko-bosa Evelina Baneva zvanog Brando, a pre samo nekoliko dana pokušali su da otmu folk pevača Azisa.Trojica naoružanih muškaraca kidnapovali su devojčicu ispred Brandove kuće u Sofiji. Oni su se iznenada pojavili u crnom BMW terencu i presekli put automobilu u kojem se ona nalazila sa svojim telohraniteljem Borislavom Cekovim. Kada ih je video, Cekov je izvukao pištolj, ali napadači su ga ranili dva puta u leđa, dete ubacili u automobil i udaljili se od kuće.Bugarska policija zbog napada je blokirala sve izlaze iz Sofije i saopštila da je otmica odrađena profesionalno i da očekuju da će džip koji je korišćen tokom napada najverovatnije biti spaljen.Inače, narko-bos Banev je prošlog meseca osuđen na sedam i po godina zatvora zbog vođenja organizovane kriminalne grupe i pranja novca. Trenutno je zatvoren u Italiji, gde će mu biti suđeno i zbog krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike u Evropu u periodu od 2004. do 2007. Pretpostavlja se da mu je ćerka oteta zbog neraščišćenih računa unutar organizacije.Kidnapovanje Lare Banove je već drugi slučaj otmice u Bugarskoj u prethodnih nekoliko dana. Naime, u subotu su četvorica napadača maskiranih u policajce pokušali da otmu folk zvezdu Azisa. Oni su pevača napali u naselju Oborište u Sofiji i pretukli njegovog vozača i telohranitelja. Napad je video slučajni prolaznik i to prijavio policiji, koja je brzo došla, tako da Azis nije povređen. Pevač je policiji rekao da je nekoliko sati pre napada dobio poziv i da mu je ponuđeno da se za veliku svotu novca pojavi u jednoj reklami. Bugarski mediji nezvanično saznaju da je mogući motiv napada poravnanje starih finansijskih računa.Pojedini bugarski mediji komentarišu da je najnoviji rat mafije pokrenut nakon što je vlada s Bojkom Borisovim na čelu podnela ostavku. Borisov je bio poznat po borbi protiv kriminala, a sada je u zemlji nastalo bezvlašće.

Azis u napadu prošao bez povreda
Azis u napadu prošao bez povreda

Evelin Banev, čiju su ćerku oteli, u zatvoru je u Italiji
Evelin Banev, čiju su ćerku oteli, u zatvoru je u Italiji

Ranjen mafijaški narko-bosŠef bugarske mafije Zlatomir Ivanov (44), poznat kao Zlatko Beretka, ranjen je 29. januara ispred suda u Sofiji. U trenutku atentata Ivanov je bio na stepenicama suda, gde je trebalo da bude saslušan zbog rasturanja narkotika. Osim Ivanova, ranjen je i jedan njegov telohranitelj, a napadač nije pronađen.

Samo od prostitucije 1,46 milijardi evraBugarska mafija dobro je organizovana i njeno delovanje nije smanjeno čak ni nakon ulaska zemlje u Evropsku uniju 2007. Kriminalne grupe u toj zemlji najviše zarađuju od trgovine ljudima i prostitucije. Procenjuje se da bugarskih prostitutki koje rade u inostranstvu, ali koje kontroliše domaća mafija, ima između 11.000 i 21.000 i one godišnje zarade i do 1,46 milijardi evra. Bugarski mafijaši smatraju se najvećim izvoznicima seksualnih radnika u zapadnu Evropu, Rusiju, Ukrajinu i Rumuniju, a oni koji vode to tržište u Bugarskoj zarađuju od 55 do 85 miliona evra godišnje.Unosan biznis za mafijaše u Bugarskoj je i šverc droge, cigareta, kao i goriva, a posebno su postali poznati po falsifikovanju dokumenata i platnih kartica. To im je omogućeno zahvaljujući dobrim vezama s kriminalnim organizacijama iz drugih zemalja. Pretpostavlja se da su čvrsto povezani s ruskom mafijom, kao i italijanskom Koza nostrom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track