Kovčeg sa telom Čavesa na ulicama Karakasa
Foto: REUTERS

Poslednja počast

Kovčeg sa telom Čavesa na ulicama Karakasa

Planeta -
Straža u crvenoj uniformi bila je na čelu procesije, držeći mačeve, dok su venecuelanski potpredsednik Nikolas Maduro i drugi zvaničnici marširali ka vojnoj akademiji
1 / 5 Foto: REUTERS

KARAKAS - Kovčeg sa telom preminulog lidera Venecuele Uga Čavesa prebačen je danas iz vojne bolnice, gde je preminuo, na ulice Karakasa na kojima se okupila masa da mu oda poslednju počast. Venecuelanski zvaničnici pridružili su se ceremoniji i pogrebnoj povorci za kovčegom prekrivenim zastavom i ukrašenim cvećem, dok je orkestar svirao nacionalnu himnu pre nego što je sveštenik čitao molitvu, prenosi agencija AFP.

Straža u crvenoj uniformi bila je na čelu procesije, držeći mačeve, dok su venecuelanski potpredsednik Nikolas Maduro i drugi zvaničnici marširali ka vojnoj akademiji, gde će Čavesovo telo biti izloženo do petka kada će biti održana sahrana. Mesto sahrane još nije saopšteno.Na hiljade Venecuelanaca koji su izašli na ulice Karakasa, mnogi obučeni u crveno, mahali su zastavama i plakali dok je povorka išla za kovčegom kroz prestonicu.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) danas je minutom ćutanja počeo sastanak i tako odao počast preminulom venecuelanskom predsedniku.Ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin koji predsedava Savetom bezbednosti u martu izrazio je najdublje saučešće "narodu Venecuele zbog jučerašnje Čavesove smrti". Čurkin je naveo da je gest 15-članog tela svetske organizacija bio izraz "poštovanja u znak sećanje" na venecuelanskog lidera, navodi AFP.

Čaves je sinoć preminuo u 58. godini u vojnoj bolnici u Karakasu, posle dvogodišnje borbe sa rakom. Na čelu venecuele bio je 14 godina i bio je prvi u nizu levičarskih lidera koji su došli na vlast u Latinskoj Americi u poslednjoj deceniji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja