POSLEDNJE ČAVESOVE REČI: Ne daj da umrem

Jedva govorio

POSLEDNJE ČAVESOVE REČI: Ne daj da umrem

Planeta -
Pokojni lider Venecuele uspeo da izusti da još želi da živi pre nego što ga je pogodio snažan srčani udar, od kojeg je izdahnuo
1 / 5

KARAKAS - Izdalo ga srce.- Ne želim da umrem! Molim vas, ne dozvolite da umrem - bile su poslednje reči lidera Venecuele Uga Čaveza (59) koje je u bolničkom krevetu u Karakasu jedva uspeo da prozbori samo nekoliko trenutaka pre nego što ga je pogodio snažan srčani udar, od kojeg je pre tri dana izdahnuo. To je otkrio Čavezov dugogodišnji telohranitelj Hose Ornela, koji je bio pored njega kad je preminuo.Veliki socijalistički lider je dve godine vodio borbu s tumorom i preživeo nekoliko operacija i faza hemoterapije. Nakon toga pogodila ga je i teška infekcija pluća, zbog čega je disao pomoću cevčica, ali ga je na kraju, zbog iscrpljenosti, ipak izdalo srce. Prema Ornelovim rečima, Čavez i pored teškog stanja nije želeo da ode.- Hteo je da živi, da i dalje vodi svoju zemlju i narod koji je toliko voleo - istakao je telohranitelj.Stotine hiljada građana u sredu su izašle na ulice venecuelanske prestonice Karakasa da isprate svog predsednika, čije je telo u kovčegu prevezeno iz vojne bolnice, u kojoj je umro, do vojne akademije. Na čelu nepregledne povorke bili su članovi najuže Čavezove porodice, a mnogi građani nosili su majice s njegovim likom, plakali i bacali cveće na kovčeg. Kad je telo uneseno u hol akademije, lideri Argentine Kristina Fernandez, Bolivije Evo Morales i Urugvaja Hose Muhika minutom ćutanja odali su počast svom savezniku i prijatelju.Inače, kovčeg u kojem je Čavez stajaće otvoren u vojnoj akademiji do danas, za kada je najavljena njegova sahrana. Očekuje se da će tom događaju prisustvovati milioni Čavezovih poštovalaca iz čitavog sveta, kao i lideri velikog broja zemalja.

Ceo region dao čituljeOd pokojnog venecuelanskog lidera oprostili su se Crnogorci, Srbi i Hrvati čituljama u novinama. Tako su Podgoričani Miško, Đoko, Duško i Vlado odali počast socijalističkom lideru rečima: „Tvoj put je naša svetlost, zauvek naš komandante!“, dok su zaposleni u kafiću „Del Boj“ iz Nikšića napisali: „Težak je ovo dan za sve nas koji smo voleli tvoj vedar lik. Odlaze svi što valjaju“. Inače, taj pab već je poznat po odavanju počasti preminulim svetskim liderima - pre Čaveza njegovi radnici čituljama su ispratili nekadašnjeg libijskog vođu Moamera el Gadafija i pokojnog korejskog lidera Kim Džong Ila.U Srbiji je u Večernjim novostima juče takođe osvanula čitulja posvećena Čavezu. „Poslednji pozdrav komandantu Ugu Čavezu. Za slobodu koju je on predstavljao“, reči su kojima su se od venecuelanskog lidera oprostili Savo i Đurađ.Pored toga, i u banjalučkom Glasu Srpske objavljena je čitulja povodom Čavezove smrti. „Poslednji pozdrav dragom vođi Hugi Čavezu od Gazde i Lemija“, pisalo je na njoj, a poslednji pozdrav preminulom venecuelanskom lideru poslat je i iz hrvatskog Šibenika čituljom na španskom jeziku koja je objavljena u Šibenskom listu.Maduro imitira svog mentoraPotpredsednik Venecuele Nikolas Maduro, koga je Čavez proglasio svojim naslednikom, počeo je da imitira pokojnog vođu i svog mentora. Maduro je uvežbao da reči izgovara poput Čaveza, a među građanima stalno je ponavljao: „Ja sam Čavez“. On je čak „skinuo“ i Čavezove grimase, a nosio je i odeću koju je pokojni lider najviše voleo - jaknu u bojama zastave Venecuele.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track