SEVERNA KOREJA PRETI: Šaljemo nuklearnu bombu na Ameriku

Preventivni udar

SEVERNA KOREJA PRETI: Šaljemo nuklearnu bombu na Ameriku

Planeta -
Neimenovani portparol severnokorejskog MIP rekao je da će iskoristiti svoje pravo za preventivne nuklearne udare na agresorske mete pošto "Vašington pokušava da započne nuklearni rat protiv Severa"

PJONGJANG - Severna Koreja je zapretila da će lansirati preventivni nuklearni napad protiv SAD, čime su pojačali svoju preteću retoriku nekoliko sati pred glasanje u Ujedinjenim nacijama o pooštravanju sankcija protiv Pjongjanga zbog nedavno sprovedenih nuklearnih proba.Neimenovani portparol severnokorejskog MIP rekao je da će iskoristiti svoje pravo za preventivne nuklearne udare na agresorske mete pošto "Vašington pokušava da započne nuklearni rat protiv Severa".Iako je Severna Koreja izvela više nuklearnih proba, veruje se da još nije u stanju da proizvede bojevu glavu dovoljno malu da stane u projektil koji bi mogao da dosegne teritoriju SAD. Ipak, veruje se da ova zemlja poseduje dovoljno nuklearnog goriva za nekoliko nuklearnih naprava.

Severna Koreja je obavila tri nuklearne probe - 2006, 2009. i 2013. Savet bezbednosti uveo je sankcije posle prve dve probe, kao i nakon lansiranja rakete u decembru koje se smatra delom tajnog programa razvoja balističkih raketa koje mogu da nose nuklearne bojeve glave.

Severna Koreja navodi da je njen nuklearni program odgovor na američko neprijateljstvo koje datira od Korejskog rata, vođenog od 1950. do 1953, koji je završen primirjem, a ne mirovnim sporazumom, što je ostavilo Korejsko poluostrvo tehnički i dalje u ratnom stanju.

Pjongjang tvrdi da Vašington i druge zemlje međunarodne zajednice idu dalje od pukih ekonomskih sankcija, odnosno da njihove mere prelaze u čistu agresiju i vojne akte.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track