Rat i mir: Demoni u Evropi nisu nestali, samo spavaju

Žan-Klod Junker

Rat i mir: Demoni u Evropi nisu nestali, samo spavaju

Planeta -
Bivši šef Evrogrupe zapanjen činjenicom koliko su "okolnosti u Evropi 2013. godine slične onima od pre sto godina"

HAMBURG - Bivši šef Evrogrupe i premijer Luksemburga Žan-Klod Junker smatra da se "ozbiljno varaju svi koji veruju da se u Evropi nikad više neće postaviti večito pitanje rata i mira"."Demoni nisu proterani, već samo spavaju kao što su nam pokazali ratovi u Bosni i na Kosovu", rekao je on u intervjuu za nemacki nedeljnik Špigl.

Po Junkerovim rečima, on je "zapanjen činjenicom koliko su okolnosti u Evropi 2013. godine slične onima od pre sto godina":"Te 1913. godine, mnogi ljudi su verovali da nikad više neće biti rata u Evropi. Velike sile su ekonomski bile toliko tesno povezane da se mislilo da više neće ući u vojni sukob i da je mir osiguran zauvek."

Na konstataciju da je 1913. prethodila izbijanju Prvog svetskog rata, Junker kaže da ipak ne veruje da će izbiti oružani konflikt u Evropi, ali vidi neke negativne aspekte u predizbornim kampanjama u Grčkoj i Italiji gde su evropski, pre svega nemački, političari bili izloženi kritikama, pa čak i uvredama. "Iznenada se povećala međunacionalna netrpeljivost za koju se verovalo da je definitivno nestala", dodaje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track