SENZACIJA: Srbi otkrili veliku tajnu svemira!

Najveći pomak u poslednjih 300 godina

SENZACIJA: Srbi otkrili veliku tajnu svemira!

Planeta -
Milovan Šuvakov i Veljko Dmitrašinović s Instituta za fiziku otkrili 13 načina na koje se tri nebeska tela kreću u jednom sistemu

BEOGRAD - Pametniji od Njutna.Dva srpska naučnika otkrila su tajnu svemira. Viši naučni saradnik na Institutu za fiziku u Beogradu Milovan Šuvakov i njegov kolega, naučni savetnik Veljko Dmitrašinović, otkrili su 13 novih načina na koje tri nebeska tela mogu da se kreću u jednom sistemu. U prvih 300 godina otkako je „problem tri tela“ definisan, otkrivene su samo tri familije rešenja, a dva Srbina su za dve godine istraživanja uspela da otkriju još 13 novih familija.Šuvakov za Kurir kaže da ovo otkriće nije ništa revolucionarno, ali je iznenađujuće to što do sada nikome ništa slično nije palo na pamet.- Ono što smo uradili jeste najjednostavnija stvar koju bi iko zamislio. Bili smo šokirani kad smo došli do novih rešenja, a bili smo još više šokirani kad smo saznali da sve ovo nije bilo prethodno otkriveno - priča Šuvakov.On dodaje da je još Isak Njutn davno ukazao na zakon gravitacije, koji uvek može da predvidi putanje dva tela u gravitacionom polju, kao što je slučaj sa sistemom koji se sastoji od zvezde i planete. Putanje su u tom slučaju uvek elipse. Njutn, međutim, nije bio u stanju da dođe do sličnih rešenja kad tri tela kruže jedna oko drugih.- U opštem slučaju, poznato je da tri tela, koja kruže jedna oko drugih, nikada nemaju istu putanju. Međutim, specijalne, periodične slučajeve bilo je teško pronaći. Matematičari Lagranž i Ojler pronašli su neka rešenja u 18. veku, ali novih otkrića na tu temu nije bilo sve do sedamdesetih godina 20. veka, kad su američki matematičar Rodžer Bruk i francuski astronom Mišel Enon uspeli da otkriju još. Do sada su specijalni slučajevi bili podeljeni u tri familije, od kojih je poslednju otkrio fizičar Kristofer Mur s Instituta Santa Fe 1993. godine - pojašnjava Šuvakov za Kurir.Prema njegovim rečima, on i Veljko Dmitrašinović podelili su sve putanje kretanja tri tela, uključujući i prethodno poznate, u 16 familija na osnovu figura koje formiraju u apstraktnom prostoru nazvanom sfera oblika.- Te familije smo sortirali u četiri klase na osnovu simetrije i drugih karakteristika oblika, gde prva klasa sadrži sva prethodno otkrivena rešenja - kaže Šuvakov i dodaje da će u narednom periodu testirati koliko su njihova rešenja stabilna, a ako jesu, to znači da bi mogla biti nađena i u prirodi - u kosmosu.

Ovako se kreću tri tela jedna oko drugih
Ovako se kreću tri tela jedna oko drugih

Nema para za naukuMilovan Šuvakov kaže za Kurir da je njemu i kolegama ogroman problem to što se proteklih nekoliko godina povećao broj istraživača, a budžet za nauku je ostao isti.- Nemamo novac za konferencije kako bismo predstavili svoja istraživanja. Takođe, već dve-tri godine nemamo dovoljno sredstava za održavanje opreme. Ono što nam stvara dodatne teškoće u radu jeste finansiranje određenih projekata. U Srbiji se svi projekti jednako finansiraju, bez obzira na to koliko su uspešni, što ne doprinosi produktivnosti - kaže Šuvakov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track