TAJNI DOSIJE: Staljin se šlogirao dok je uživao u vinu

Razotkrivanje

TAJNI DOSIJE: Staljin se šlogirao dok je uživao u vinu

Planeta -
Pacijent broj 1 je doživeo udar na levoj strani mozga, popraćen krvarenjem u želucu, usled čega se na kraju i ugušio, a njegovo telo je odvezla tajna policija

MOSKVA - Josif Viserjonovič Staljin umro je prirodnom smrću nakon što je doživeo moždani udar i ugušio se dok je pio vino, otkrivaju, do sada nepoznati, rezultati obdukcije ispisani na 11 stranica.

Izveštaj bi konačno mogao da utiša dežurne teoretičare zavere oko uzroka smrti tiranina čija je krvnička politika ubila više od 30 miliona ljudi i okovala zemlju vladavinom straha i siromaštva.Staljin je umro 5. marta 1953. u 21.50 sati. Nakon diktatorove smrti politbiro je zahvatila kriza koja je okončana izborom Nikite Hruščova za naslednika.Inače, izveštaj obdukcije dosad je bilo zaključan u ruskom Državnom arhivu, a do njega je došao istoričar dr. Matijas Uhl sa Nemačkog istorijskog instituta u Moskvi.

U dokumentima Staljin se spominje pod imenom "Pacijent broj 1", a spisi otkrivaju da je veče pred smrt Staljin uživao u omiljenom gruzijskom crvenom vinu.

Narednog jutra, niko se nije usudio da uđe u njegovu sobu sve do večeri narednog dana, kada je pronađen u pidžami na tepihu kako hrče.Njegovi pomoćnici mislili su da je pijan, ali on je vrlo verovatno već bio u dubokoj komi.Staljin je doživeo udar na levoj strani mozga, popraćen krvarenjem u želucu, usled čega se na kraju i ugušio, a njegovo telo je odvezla tajna policija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track