Putin čeliči omladinu Staljinovim vežbama

Odzvonilo lenjivcima

Putin čeliči omladinu Staljinovim vežbama

Planeta -
Putin je rekao da bi ponovno uvođenje GTO, što je ruski akronim za program Spreman za rad i odbranu, naučilo decu da "budu spremna za sebe, svoju porodicu i, na kraju, za otadžbinu

MOSKVA - Predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao je na oživljavanje programa fizičkih vežbi iz vremena Sovjetskog Saveza koji je zahtevao od svih učenika da polože testove fizičke sposobnosti.

Putin, strastveni vežbač džudoa i nosilac crnog pojasa 6. dan i takođe redovan plivač, rekao je da bi ponovno uvođenje GTO, što je ruski akronim za program Spreman za rad i odbranu, naučilo decu da "budu spremna za sebe, svoju porodicu i, na kraju, za otadžbinu".

Praksa GTO, koja je uvedena 1931. u vreme vladavine Josifa Staljina, zahtevala je da sva školska deca redovno polažu testove fizičke spremnosti.

Oni koji bi uspeli da ih uspešno prođu dobijali bi srebrne ili zlatne značke.

Taj program je tokom godina postepeno gubio svoj prestiž i prestao da se primenjuje raspadom SSSR-a 1991. godine.

Od tada su učenici ugavnom ostavljeni sami sebi kad je reč o fizičkim treninzima.

Putin je počeo da vežba džudo sa 14 godina i svojevremeno je osvojio treće mesto u kategoriji juniora tadašnjeg ŠSR-a, a bio je i seniorski prvak Moskve u toj borilačkoj veštini.

Ruski predsednik je jedan od autora knjige "Naučite džudo sa Vladimirom Putinom" u kojoj je na jasan način prikazana istorija, filozofija i tehnika džudoa.

Sa predsednikom Putinom, bila je i američka zvezda akcionih filmova Stiven Sigal i danas su zajedno promovisali fizičku kulturu među ruskim školarcima.

Putin je zajedno s poznatim glumcem obišao novoizgrađeni kompleks za treniranje borilačkih veština u Moskvi.

Nakon što su odgledali nekoliko treninga, ruski predsednik, za koga je poznato da je poklonik sporta, izjavio je da je previše ruske dece slabo i da treba da se bave sportom kako bi mogli da odbrane sebe i državu.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov saopštio je da su Putin i Sigal dugogodišnji prijatelji i da se redovno viđaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track