SRPSKA KUHINJA: Restoran Ambar u centru Vašingtona!
Foto: Ambarrestoran.com

SRPSKA KUHINJA: Restoran Ambar u centru Vašingtona!

Planeta -
U ponudi restorana Ambar, u centru Vašingtona, mogu se naći pečeno prase, sarma, kačamak, popara, lički kupus, karađorđeva šnicla.

"Ambar" je restoran balkanske kuhinje sa autentičnim specijalitetima iz Srbije i susednih zemalja u centru Vašingtona, pored čuvenog Kapitol hila.

Vlasnici restorana srpske kuhinje su Ričard Sandoval i Kaz Okoči, koji imaju dva ugostiteljska lanca "Masa 14" i "El sentro" sa 30 objekata širom SAD. A suvlasnik je Ivan Iričanin iz Trstenika, profesor fizičkog i rukometaš, ali je u Vašingtonu radio kao konobar i menadžer u restoranima i poželeo da ima svoj srpski kutak sa bakinim jelima i očevim pićima.

U razgovoru za “Vašington post” koji je pisao o ovom autentičnom restoranu Iričanin kaže da su hranu morali da prilagode američkom ukusu, jer je balkanska hrana prilično teška. U ponudi restorana se mogu naći pečeno prase, sarma, kačamak, popara, lički kupus, karađorđeva šnicla.

Restoran je otvoren u januara i na meniju su osim mesa u ponudi i moderne interpretacije balkanske kuhinje. To su specijaliteti, kao što su pečena bundeva, pečene šljive i divlje pečurke, kao i divljač, kao što je patka na žaru.

Iričanin koji je partner sa Ričardom Sandovalom, je čeznuo za restoranom sa kuhinjom iz njegove domovine Srbije. Proveo je 10 dana na degustaciji menija, dodajući ideje restoranu iz kuhinje njegove porodice. On je doveo Bojana Bočvarova iz Beograda koji je šef kuhinje, zatim majstora za peciva i kolače Danila Bucana i kuvara soseva Ivana Živkovića i promocija srpske kuhinje u Vašingtonu je počela.

"Ambar" je među malim brojem mesta u SAD, koji u ponudi ima rakiju. U ponudi restorana nalazi se preko 30 vrsta rakije, od kleke do dunje. Takođe tu su i 35 vrsta vina iz balkanskog regiona i četiri vrste piva, dok su kokteli nazvani po balkanskim gradovima.

Restoran je opremila srpska arhitektonska firma "Atelje AL", koja ga je predstavila kao kombinaciju salaša, špajza sa teglama punim turšije i male menze. Arhitekta, Branimir Lukić, povezao je odvojene prostorije sa dizajnerskim elementima tipičnim za srpska sela, kao što su rustične police ili ručno rađene staklene svetiljke. Dok plakat ispred restorana odaje počast čuvenom Nikoli Tesli.

Jedna od prvih stvari koje će posetilac primetiti je tabla sa specijalitetima “Bakini recepti”. To su zaista bakini recepti, kao što je sarma “Kada je jedem, osećam se kao da sam kod kuće” rekao je Iračanin.

"Ambar" je već dobio nekoliko vrlo dobrih kritika u dnevnom listu "Vašington post", a sudeći prema broju gostiju i ocena publike je dosta visoka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track