Srbin uveo papu Franju u biskupe!

Otkrivamo papinu vezu sa Srbijom

Srbin uveo papu Franju u biskupe!

Planeta -
Novoizabranog poglavara Rimokatoličke crkve svojevremeno je u Argentini u red biskupa primio niko drugi do Srbin Milan Ognjenović, koji je u Argentini živeo kao Emilio Ognjenović

BEOGRAD - Ništa bez Srbina.Naš čovek i po rođenju pripadnik Srpske pravoslavne crkve Milan Ognjenović, u Argentini poznat kao biskup Emilio, pre 20 godina je u katedrali u Buenos Ajresu prisustvovao rukopolaganju sadašnjeg vatikanskog poglavara, tek izabranog pape Franje.Zahvaljujući ugledu koji je tada uživao Srbin Milan Emilio Ognjenović, pripala mu je čast, kao tadašnjem biskupu argentinske Mercedeske biskupije, da 27. juna 1992. godine u biskupski red primi Horhea Marija Bergolju, odnosno novog papu Franju.

Rođen na CetinjuMilan Ognjenović je rođen 25. januara 1923. na Cetinju i smatra se da je po ocu poreklom iz sela Mratinja, od bratstva Ognjenovića, a Milanova majka je bila Hrvatica iz Dalmacije.Ugledni biskup je svoje roditelje zapamtio po izuzetnoj slozi i miru, a za života je govorio o njima sa čežnjom i nostalgijom.- Brak mog oca i majke bio je izuzetan. Obasjan božanskom ljubavlju, međusobnim poštovanjem i pažnjom - govorio je u nekom od poslednjih intervjua Ognjenović.Papina veza sa srpskim biskupom još jedan je signal koji ukazuje na mogućnost da se napravi spona između Katoličke i Pravoslavne crkve, a što mnogi vernici priželjkuju.Prvi iz reda jezuitaDa podsetimo, Franja je prvi papa iz Južne Amerike, a u isto vreme prvi papa iz reda jezuita koji su, prema rečima verskih analitičara, po svojim učenjima najbliži pravoslavlju. Upravo to povezuje dve davno razdvojene crkve.- Postoji stara želja da hrišćani budu jedinstveni. Nastojanje da se dve crkve zbliže i ujedine zove se ekumenski pokret. Ipak, i pored želje, ove crkve nisu jedinstvene. Razdeljene su još od 1054. godine na Istočnopravoslavnu i Rimokatoličku crkvu, a kasnije i na protestante. Ovih dana imamo neke nove znake. Novi papa Franja doveden je na tron, a njegovom ustoličenju biće prisutan vaseljenski patrijarh Vartolomej. To je znak koji govori da hrišćani žele da se ujedine. Probudile su nam se nade u hrišćansko jedinstvo - kaže za Kurir verski analitičar Mirko Đorđević.

Novi papa je poznat kao zaštitnik siromaha
Novi papa je poznat kao zaštitnik siromaha

Jezuiti slični pravoslavcimaU katoličanstvu postoji mnogo redova, jedan od njih je jezuitski red, kome pripada papa Franja i koji je najbliži pravoslavlju.- Zanimljivo je što je novi papa izabrao ime legendarnog Franje, a ne neko od prethodnih papa sa rimskim brojem. On zagovara crkvu siromašnih, pomaganje njima, ali je odan i idealima franjevačkog reda, što pokazuje i izbor njegovog imena - kaže Đorđević.Jezuite odlikuje mudrost, intelekt, visoko obrazovanje, ali i smernost, skromnost i saosećajnost, naročito prema neuglednima i siromašnima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track