KIPARSKO NE: Skupština odbacila zakon o depozitima

Bez poreza na štedne uloge

KIPARSKO NE: Skupština odbacila zakon o depozitima

Planeta -
Nekoliko stotina demonstranata okupljenih ispred skupštine pozdravilo je takvu odluku i zapevali su nacionalnu himnu kada su čuli da nacrt zakona nije prošao

NIKOZIJA - Kiparska skupština odbacila je nacrt zakona o oporezivanju bankarskih depozita, čije je usvajanje bilo uslov za dobijanje inostranog kredita, javio je AP.

Protiv nacrta zakona glasalo je 36 poslanika, 19 je bilo uzdržano a nijedan nije glasao "za". Jedan poslanik je bio odsutan.

Nekoliko stotina demonstranata okupljenih ispred skupštine pozdravilo je takvu odluku i zapevali su nacionalnu himnu kada su čuli da nacrt zakona nije prošao.

Evropska unija i Međunarodni monetarni fond su Kipru ponudili zajam od deset milijardi evra, uz uslov da Nikozija pribavi 5,8 milijardi, uglavnom putem oporezivanja depozita u bankama.

Kipar sada treba da izađe s alternativnim planom prikupljanja novca. Ukoliko ga ne bude imao, on se neće kvalifikovati za zajam iz inostranstva, banke će se naći pred kolapsom, a država bi mogla da bankrotira, navodi AP.

Bilo je predviđeno da depoziti na kojima se nalazi više od 100.000 evra budu oporezovani stopom od 9,9 odsto, a oni na kojima se nalaze manje sume sa 6,75 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track