Nato spreman za intervenciju u Siriji
Foto: Reuters

Na gotovs

Nato spreman za intervenciju u Siriji

Planeta -
Eventualna intervencija NATO bila bi po istoj proceduri koja je primenjena u Libiji, što znači da bi morala biti odobrena rezolucijom SB UN, naveo je komandant Nato Džejms Stavridis

VAŠINGTON - NATO razmatra mogućnost intervencije u Siriji. Do nje će doći samo ako je odobri SB UN i ako sve članice budu saglasne, kaže komandant NATO-a Džejms Stavridis.

Američki admiral je Senatskom odboru za oružane snage rekao da neke članice NATO razmatraju strategiju napada na sirijski sistem vazdušne odbrane koja se pokazala kao uspešna 2011. u Libiji.

"Ali svaka eventualna intervencija NATO bila bi po istoj proceduri koja je primenjena u Libiji, što znači da bi morala biti odobrena rezolucijom SB UN i morao bi postojati sporazum među članicama NATO", istakao je Stavridis, prenele su agencije."Mi razmatramo širok spektar operacija i spremni smo da se angažujemo kao i u Libiji, ako to bude zatraženo od nas", dodao je on.NATO se do sada nije mešao u brutalni građanski rat u Siriji osim što je postavio rakete "patriot" duž turske granice kako bi sprečio eventualne vazdušne ili raketne napade na Tursku sa sirijske teritorije.Stavridis je, takođe, kazao da se sukob u Siriji pogoršava."Situacija u Siriji je sve gora i gora - 70.000 poginulih, milion izbeglih iz zemlje, verovatno 2,5 miliona interno raseljenih, ne nazire se kraj surovog građanskog rata", zaključio je admiral.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track