Podgorica: Policija pendrecima prokrčila put do kapele
Foto: Vijesti.me

Nečuveno u Dinoši

Podgorica: Policija pendrecima prokrčila put do kapele

Planeta -
Jake policijske snage bile prinuđene da potisnu ka školi 20 najuopornijih Dinošana koji su po svaku cenu želeli da spreče održavanje saučešća uzvraćajući policiji kamenicama

PODGORICA - Policija je oko ponoći pendrecima prokrčila put porodici Ljuljđuraj da pokojnicu, čije je telo u četvrtak poslepodne dopremljeno iz Sjedinjenih Američkih Država, unesu u kapelu, na groblju u Dinoši, kod Podgorice. U sukobima je povređeno pet osoba.

Podsetimo, prethodnog dana Albanci muslimani, čiji identitet za sada nije poznat, izorali su prilaz groblju kako bi sprečili katoličku sahranu.Muslimani nisu hteli da dozvole održavanje saučešća u kapeli, a njihove komšije - katolici su želeli da baš tu odaju počast pokojnici. Tako su 20 najuopornijih, mahom mlađih Dinošana, koji su po svaku cenu želeli da spreče održavanje saučešća, jake policijske snage bile prinuđene da potisnu ka školi. Nakon kraćeg guranja, uz upotrebu pendreka, policija je probila kordon, a mladići su, nakon toga, uzvratili kamenicama.Verbalni sukob nastavljen je 30 minuta kasnije ispred zgrade Osnovne škole "29. novembar", gde su najuporniji meštani tražili da im policajci odgovore, kako su rekli, ko je naredio da ih tuku. Prema navodima Vijesti, oko 45 minuta iza ponoći nekoliko policijskih džipova zaputilo se ka kapeli, verovatno u nameri da zaštite porodicu pokojnice od eventualnog napada. Meštani su se, međutim, razišli oko jedan sat i 15 minuta.Sve do 23 sata i 30 minuta oko 100 meštana Malesije od jutra je bilo ispred mesnog groblja u Dinoši, razdvojeni jakim policijskim kordonom koji je spriječio sukob.Dogovor da Dinošani omoguće održavanje saučešće postignut je, uz posredovanje ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića, na pregovorima u zgradi škole, koji su trajali od 16 sati do skoro ponoći.Gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša ocenio je da se radi o primitivizmu i anticivilizacijskom činu, naglašavajući da Glavni grad čnije institucija koja može nekome da dozvoli, ili da zabrani, da organizuje sahranu.On smatra da bi policija trebalo da utvrdi odgovornost onih koji su prekopali put da bi sprečili održavanje saučešća.

U Dinoši danas mirno

Nakon sukoba Albanaca muslimana i katolika, u Dinoši je mirno. Katolička porodica Ljuljđuraj, bez ometanja, prima saučešća za svojom pokojnicom, u kapeli groblja u Dinoši, a sahranu će obaviti u drugom selu, Milješ, takođe na području Malesije.

http://www.youtube.com/watch?v=xrBUGA8E-1o#!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track