Završeno glasanje u Makedoniji, dobra izlaznost

Završeno glasanje u Makedoniji, dobra izlaznost

Planeta -
Vladajuća stranka već je proglasila pobedu u prvom krugu u četiri opštine i prednost svojih kandidata u Ohridu, Bitolju i Prilepu

SKOPLJE - Birališta u Makedoniji zatvorena su i glasanje na kome su građani birali gradonačelnike i predsednike opština u oko 80 mesta su završeni.

Izborni dan je protekao mirno, bez incidenata, a zabeležane su samo manje neregularnosti, poput nepravilnosti u biračkih spiskovima.

Meiđi su preneli da lider opozicione Demokratske partije Albanaca Menduh Tači, tako, nije mogao da glasa pošto ga nije bilo na biračkom spisku, iako nije promenio adresu i imao je ispravne dokumente.

Državna izborna Komisija je objavila da je do 17 sati izlaznost građana bila 57,57 odsto, što je 5,3 odsto veća izlaznost u poređenju sa podacima sa parlamentarnim izborima 2011. godine.

Izbore je pratilo 8.379 domaćih i 410 stranih posmatrača.

Državna izborna komisija saopštila je da će rezultate objavljivati sukcesivno i da će ih objavljivati na svom veb sajtu, a izborni rezultati očekuju se i iz političkih partija kao i iz nevladine organizacije MOST.

Prve nezvanične rezultate saopštile su glavne političke stranke i glavni rivali na izborima - vladajuća VMRO-DPMNE i opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM).

Vladajuća stranka već je proglasila pobedu u prvom krugu u četiri opštine i prednost svojih kandidata u Ohridu, Bitolju i Prilepu.

Opozicioni SDSM objavio je da njihovi kandidati vode u Kumanovu, Strumici, Berovu i Đevđeliji.

Istovremeno, iz najveće opozicione stranke stigle su optužbe da su izbori bili obeleženi brojnim nepravilnostima, pritiscima i potkupljivanjem.

Zanimljivo je što su na izbore zajednički izašli VMRO-DPMNE i SDSM u dve mešovite etničke opštine, Kičevo i Struga, gde prema podacima Državne izborne komisije, od prebrojanih 12 odsto glasova, vode kandidati makedonskog bloka nasuprot kandidatima albanske Demokratske unije za integraciju (DUI).

DUI je proglasila pobede u skoro svim opštinama u kojima albansko stanovništvo čini većinu.

Za sada niko nije objavio prve rezultate trke za gradonačelnika Skoplja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track