Pariz: Policija suzavcem rasterivala učesnike skupa protiv gej brakova

Pariz: Policija suzavcem rasterivala učesnike skupa protiv gej brakova

Planeta -
Policija francuske prestonice navodi da su na skupu, na kojem se okupilo više stotina hiljada ljudi, dve osobe uhapšene, ali da nije bilo povređenih

PARIZ - Policija u Parizu suzavcem je u nedelju rasterivala učesnike skupa održanog u tom gradu u znak protesta zbog usvajanja predloga zakona kojim se istopolnim partnerima omogućava da stupe u brak i usvajaju decu.

Policija francuske prestonice navodi da su na skupu, na kojem se okupilo više stotina hiljada ljudi, dve osobe uhapšene, ali da nije bilo povređenih.

Iako su prvi sati protesta bili mirni, policija je kasnije ispalila suzavac kada je oko 100 mlađih učesnika pokušalo je da probije policijski kordon i barikade kojima je ograničavana maršruta kolone.

"Oland, ostavka!", uzvikivali su ogorčeni demonstranti, pevajući francusku himnu.

Učesnike demonstracija činili su aktivisti konzervativci, deca, penzioneri, sveštenici, a mnogi prisutni pristigli su iz francuskih provincija, preneli su mediji. Organizatori skupa nadaju se da će današnji protest uticati na debatu koja, o tom zakonu, treba da se održi u Senatu.

Donji dom francuskog parlamenta odobrio je zakon o brakovima između istopolnih osoba, prošlog meseca, velikom većinom, a sledećeg meseca trebalo bi da bude izglasan i u Senatu.

U oba doma većinu čini koalicija koju predvodi Socijalistička stranka francuskog predsednika Fransoa Olanda.

Istraživanja pokazuju da se smanjuje broj Francuza koji podržavaju istopolne brakova, dok bi još manji broj anketiranih dozvolio istopolnim partnerima usvajanje dece.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track