NVO su naša briga: Moskva odbacila kritiku zapada

Inspekcija

NVO su naša briga: Moskva odbacila kritiku zapada

Planeta -
Izjave nekih naših zapadnih partnera po kojima je to kršenje međunarodnih obaveza Rusije, prilično su neosnovane. Oni za to nisu dali nikakav konkretan argument

MOSKVA - Ministarstvo inostranih poslova Rusije je u četvrtak odbacilo kritiku Zapada zbog široke kampanje inspekcije nevladinih organizacija (NVO) poslednjih dana u Rusiji, što je predsednik Vladimir Putin opravdao kao "nužnu" kontrolu.

"Izjave nekih naših zapadnih partnera po kojima je to kršenje međunarodnih obaveza Rusije, prilično su neosnovane. Oni za to nisu dali nikakav konkretan argument", rekao je predstavnik Ministarstva zadužen za ljudska prava, Konstantin Dolgov, navodi agencija RIA Novosti. Vladimir Putin je izjavio da inspekciju zahtevaju ruski propisi:

"Javni tužilac je dužan da proveri zakonitost aktivnosti svih državnih organa i organizacija (NVO)", rekao je predsednik, prenosi RIA Novosti."Cilj inspekcije je da se proveri da li su aktivnosti neke nevladine organizacije u skladu s ruskim zakonom", rekao je Putin.

Ruske vlasti su prošle nedelje počele niz inspekcija NVO, uključujući glavnu NVO za ljudska prava u Rusiji - "Memorial", kao i moskovska predstavništva međunarodnih organizacija "Hjuman rajts voč" (Human Rights Watch) i "Amnesti nternešnel" (Amnesty International). Javni tužilac je naveo u saopštenju u četvrtak da se inspekcija NVO obavlja "da bi se utvrdile pozitivne i negativne tendencije u tom sektoru" i "da bi se analiziralo kako se poštuju propisi".

Šef Predsedničkog saveta za ljudska prava, Mihail Fedotov, izjavio je da je dobio "dokumenata tužilaca iz nekoliko regiona, pri čemu je cilj da se proveri da li NVO poštuju zakon o borbi protiv ekstremizma". Drugi član Predsedničkog saveta, i šef udruženja "Agora", Pavel Čikov, rekao je da "tužioce prvenstveno zanimaju NVO koje učestvuju u protestnim akcijama, kritikuju vlast i primaju novac iz inostranstva". Inspekcija je "verovatno paralisala NVO za neko vreme i to ih plaši", rekao je on.

U četvrtak je inspekcija bila u kancelariji moskovske "Helsinške grupe", izjavila je za AFP njena predsednica Ljudmila Aleksejeva. "Oni žele da nas primoraju da se registrujemo kao "strani agenti" ", rekla je ona, odbacujući tu ideju. Zakon koji je stupio na snagu krajem 2012, nekoliko meseci po povratku Vladimira Putina u Kremlj, zahteva da NVO koje primaju novac iz inostranstva i koje imaju političku aktivnost, budu registrovane u registru "stranih agenata" i da se tako predstavljaju.

Prekršioci te odredbe mogu biti kažnjeni sa do dve godine u radnom logoru, ali se ni jedna NVO do sada nije tako registrovala. U utorak kontrola je bila u nekoliko kancelarija "Alijans fransez" u Rusiji i u nemačkim fondacijama. Nemačka, Francuska i Evropska unija su izrazile zabrinutost zbog inspekcije za koju EU kaže da "izgleda da ima za cilj da se podrije aktivnosti civilnog društva". Američki Stejt department je u ponedeljak ukazao da "pažljivo pratiti" informacije o kontroli NVO u Rusiji. Po istraživanju Fondacije za javno mnjenje (FOM) u četvrtak, 63 odsto Rusa smatra da se ljudska prava ne poštuju u Rusiji, dok se 27 s tim ne slaže.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track