PONIZAN: Papa prao noge devojčici iz Srbije!
Foto: Rojter

Neverovatan gest

PONIZAN: Papa prao noge devojčici iz Srbije!

Planeta -
Poglavar Rimokatoličke crkve misu na Veliki četvrtak služio u zatvoru, a ne u Crkvi Svetog Jovana Lateranskog, kao dosad

RIM - Ponizan.Papa Franja juče je, na Veliki četvrtak, oprao noge 12 mladih zatvorenika podsećajući na to da je Isus oprao noge 12 apostola. Među zatvorenicima bila je i državljanka Srbije muslimanske vere, preneli su vatikanski mediji.Poglavar Rimokatoličke crkve proveo je veče u zatvoru Kasa del Marmo u severozapadnom delu Rima umesto, kako je to do sada bilo uobičajeno, Crkvi Svetog Jovana Lateranskog. On je večernju misu održao iza rešetaka, u prisustvu 35 muških i 11 ženskih prestupnika, uzrasta od 14 do 21 godine, uglavnom Roma i izbeglica iz Afrike. On je zatim oprao noge 12 zatvorenika, među kojima su bile i dve devojčice - Italijanka katoličke veroispovesti i državljanka Srbije.Papa je rekao izabranim pritvorenicima da je Isus oprao noge svojih učenika pre no što će biti razapet na krst - kao gest ljubavi.- Ako je Gospod oprao noge svojim učenicima, to isto vi treba da uradite jedni drugima. Dao sam vam primer da i vi to sami možete učiniti. Isus je došao upravo da nam služi i pomogne - rekao je papa.Veliki četvrtak, uoči Uskrsa, koji katolici ove godine slave 31. marta, papa je proveo u zatvoru Kasal del Marmo.Kako je najavljeno, papa će učestvovati i u nošenju krsta, za razliku od svog prethodnika koji je tu ceremoniju uvek pratio ispod nadstrešnice Koloseuma.Papa će u subotu prisustvovati večernjem uskršnjem bdenju u Crkvi Svetog Petra, a u nedelju papa će tradicionalno Uskrs proslaviti sa, kako se očekuje, desetinama hiljada hodočasnika na Trgu Svetog Petra u Vatikanu.(I. D.)

Papa Franja: Ako je Gospod oprao noge svojim učenicima, isto to vi treba da uradite jedni drugima
Papa Franja: Ako je Gospod oprao noge svojim učenicima, isto to vi treba da uradite jedni drugima

Često posećuje oboleleInače, papa Franja je u vreme kad je službovao kao nadbiskup Buenos Ajresa često držao mise u zatvorima, bolnicama i domovima za stare. Pažnju medija je posebno privukao kada je 2001. godine prao noge ljudima zaraženim HIV.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja