NOSI ŽIVOT: Kometa juri ka Marsu, udar menja sve

Predviđanja NASA

NOSI ŽIVOT: Kometa juri ka Marsu, udar menja sve

Planeta -
Postoji mala, ali ne i zanemarljiva šansa da će kometa 2013 A1 sledeće godine udariti u Mars. Prema sadašnjim podacima verovatnost sudara je jedan naspram 2.000, ispričali su naučnici NASA.

Tokom godina svemirske agencije američke, ruske i evropske poslale su na desetine sondi i rovera na Mars, ipak danas su tamo aktivna samo tri satelita koji kruže oko Crvene planete, kao i dva rovera Kjurioziti i Oportjuniti koji idu po površini.. Na temelju njihovih informacija naučnici su zaključili da je Mars suva i verovatno beživotna planeta, ali postoji mogućnost da bi se to uskoro moglo da promeni.

"Postoji mala, ali ne i zanemarljiva šansa da će kometa 2013 A1 sledeće godine udariti u Mars. Prema sadašnjim podacima verovatnost sudara je jedan prema 2.000, ističu naučnici NASA.

Jezgro komete promera je između jednog i tri kilometra, a kreće se velikom brzinom od oko 56 km u sekundi. 'Ako udari u Mars oslobodiće energiju od oko 35 miliona megatona TNT-a'.

Radi poređenja asteroid koji je izbrisao dinosauruse s lica Zemlje pre 65 miliona godina imao je oko tri puta veću energiju – oko 100 miliona megatona. S druge strane moć koju nosi 2013 A1 80 miliona puta je veća od one koja se nedavno oslobodila u eksploziji meteora iznad Čeljabinska u Rusiji.

Eventualni udar komete neće nužno prekinuti sve NASA misije na Marsu, međutim, programi će svakako pretrpeti promene kao i sama planeta. Pre svega roveri koji se napajaju solarnom energijom zbog prašine koja će prekriti nebo, najverovatnije bi mogli da prestanu da funkcionišu, dok bi orbiteri mogli za duže vreme da izgube mogućnost snimanja površine.

Udar bi izbacio ogromne količine materije u atmosferu Marsa: prašinu, pesak, vodu i razne krhotine. Rezultat svega bi mogao da bude topliji i vlažniji Mars od današnjeg, idealan za početak života, navode naučnici NASA...Nebeskim dodirom kometa bi mogla promeniti Mars...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track