MISTERIJA: Arheolozi otkrili vrata pakla

Verovali ili ne

MISTERIJA: Arheolozi otkrili vrata pakla

Planeta -
Među brojnim ruševinama arheolozi su pronašli pećinu s jonskim stubovima na kojima su bile ispisane posvete bogu podzemlja, Plutonu i boginji podzemlja Kori (Perzefoni)

Arheolozi tvrde da su otkrili 'vrata pakla', prolaz koji prema grčkoj i rimskoj mitologiji vodi prema podzemlju, te da se nalazi podudaraju s istorijskim opisima.

Mesto se navodno nalazi u drevnom Hierapolisu, koji se sada zove Pamukkale, a nalazi se u jugozapadnoj Turskoj. Mali hram sa stepenicama koje vode u podrum ispunjen je smrtonosnim plinovima.

- Svaka životinja koja je ušla unutra naglo je umrla. Bacio sam tamo vrapca, a on je odmah pao na tlo - opisao je davno pre to tajnovito mesto grčki geograf Strabon.

Tim vođen italijanskim arheologom Frančeskom D'Andriom na konfereniji u Istanbulu objavio je kako veruje da su vrata pakla otkrili zbog termalnih izvora.

Među brojnim ruševinama arheolozi su pronašli pećinu s jonskim stubovima na kojima su bile ispisane posvete bogu podzemlja, Plutonu i boginji podzemlja Kori (Perzefoni).

- Smrt smo videli na licu mesta. Nekoliko ptica umrlo je od pare ugljen dioksida čim se približilo otvoru - kazao je D'Andria.

Inače, Frančesko D'Andria je arheolog koji je 2011. godine tvrdio kako je u Hierapolisu pronašao grob sv. Filipa, jednog od 12 apostola. Vreli izvori u sadašnjem Pamukaleu su korišćeni kao lečilište još od 2. veka pre Hrista...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track