NUKLEARNA KRIZA: Severna Koreja pali reaktor!
Foto: Rojter

NUKLEARNA KRIZA: Severna Koreja pali reaktor!

Planeta -
Pjongjang će pustiti u pogon nuklearku u kojoj se obogaćivao uranijum, a SAD u vode Južne Koreje poslale ratnu krstaricu

SEUL - Nema mira.Severna Koreja najavila je da će ponovo pokrenuti reaktor u Jongbjonu, gde se obogaćivao uranijum za atomsko oružje, uprkos zabrani razvoja nuklearnog programa i sankcijama međunarodne zajednice. Nove pretnje još više su povećale tenzije na Korejskom poluostrvu, baš u vreme kad su SAD, pored bombardera B-52 i B-2 i takozvanih nevidljivih aviona F-22, u Južnu Koreju poslale i ratni brod „USS Ficdžerald“ s protivvazdušnom odbranom.Pjongjang je najavio da će staviti u pogon reaktor nuklearke koja je 2007. zatvorena u dogovoru s međunarodnom zajednicom da bi ta siromašna zemlja dobila pomoć. Predstavnik severnokorejske agencije za nuklearnu energiju rekao je da će se reaktor koristiti za proizvodnju struje i u vojne svrhe. Severna Koreja je izgradila taj reaktor od pet megavata još 1986, a nakon toga je počeo i izgradnju 50-megavatnog i 200-megavatnog reaktora, ali je ona obustavljena prema dogovoru s Vašingtonom 1994. Pjongjang je dugo govorio da je reaktor služio za proizvodnju struje. Međutim, nakon godinu dana rada reaktora ostane dovoljno materijala da se napravi bar jedna atomska bomba.Nakon objave rata Jugu i pretnji da će gađati baze SAD, najnoviji potez Severne Koreje naišao je na osudu, čak i njenih saveznika Rusije i Kine. U isto vreme juče se vojnim vežbama u Južnoj Koreji pridružila i ratna krstarica „USS Ficdžerald“, koja je sposobna da sruši raketu ispaljenu sa teroritorije pod kontrolom Pjongjanga.

Mobilizacija u KiniZbog neizvesnosti u regionu Kina je počela da mobiliše vojsku na granici sa Severnom Korejom. Kineske snage, uključujući tenkove i oklopne transportere, uočene su u gradu Đen. Kina, pored toga, izvodi i mornaričke vežbe u Žutom moru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track