Gadafijev kuvar Bogdan: Voleo srpsku sarmu i Jugoslaviju!
Foto: Beta Ap.

Znao mnogo srpskih reči

Gadafijev kuvar Bogdan: Voleo srpsku sarmu i Jugoslaviju!

Planeta -
Nije bilo neobično da, kada se tome kuvari ne nadaju, pojavi u kuhinji da bi probao neke od specijaliteta

BANJALUKA - Bio sam kuvar Moamera Gadafija!

Bogdan Šuman iz Prnjavora, bivši kuvar svrgnutog i ubijenog predsednika Libije Moamera Gadafija prisetio se sa setom vremena u kojem su svrgnuti vođa i njegova supruga gajili posebne simpatije prema nekadašnjoj SFRJ…

Kao radnik vojne ustanove u Beogradu, tada mladi Šuman 1980-ih godina dobio je nalog da se spremi i krene u nepoznato, nakon čega mu je rečeno da će putovati u Libiju, ali da o tome nikome ne govori.

Pre toga, Šuman je bio podvrgnut raznim bezbednosnim proverama, na osnovu kojih su oni koji su “regrutovali” kadrove za dvorac ili beduinski šator Moamera Gadafija i procenili da je mladi kuhar iz sela Hrvaćana kod Prnjavora po svim kriterijumima “čist”.

Susret sa glavnim gradom Libije, novim ljudima i drugim načinom života bio je za Šumana nešto što se ne zaboravlja. Samo odabrani su mogli da stignu u Tripoli, a Bogdanov posao bio je da, zajedno sa kolegama, priprema hranu za libijskog vođu.

Postojali su ljudi koji su pre predsednika proveravali hranu, ali posle nekog vremena, kada su stekli puno poverenje u mene i moj odnos prema poslu, ta kontrola je izostajala. Često sam pripremao jela od teletine, govedine, piletine… Gadafi je za vreme ranijih čestih boravaka u Beogradu zavoleo i srpsku sarmu, pa se i to jelo nalazilo na njegovom jelovniku”, priseća se Bogdan.

Kako je dodao, nije bilo neobično da Gadafi, kada se tome kuvari ne nadaju, pojavi u kuhinji da bi probao neke od specijaliteta.

Prema Šumanovim rečima, slično je znala da uradi i njegova supruga Sura, jednostavna žena, koja je, kao i Moamer, znala mnogo srpskih reči.

Voleli su Jugoslaviju, nešto posebno vezivalo ih je za našu bivšu državu. Stekao sam mnogo lepih uspomena. Umesto jedne, ostao sam tamo dve godine, a dobio sam ponudu da produžim ugovor. Međutim, nostalgija me je vratila rodnom selu i mom Prnjavoru, bogatijeg za vredne uspomene i drage poklone koje mi je Gadafi dao”, kaže Bogdan.

I sada se Bogdan rado priseća prošlog vremena, Gadafijeve palate i velikog broja žena koje su bile u prvom prstenu njegovog obezbeđenja.

Sve je funkcionisalo na vrhunskom profesionalnom nivou, a Šuman nije ostao ravnodušan na sve ono što se dogodilo kasnije, kada je Gadafi svrgnut i ubijen 20. oktobra 2011. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track