Severna Koreja napada 15. aprila?
Foto: Beta Ap

Seul upozorava

Severna Koreja napada 15. aprila?

Planeta -
Pjongjang planira da izvede raketni udar na godišnjicu rođenja osnivača komunističke države Kim Il Suna i predlaže Rusiji i Britaniji da evakuišu svoje ambasade

PJONGJANG - Biti ili ne biti.Severna Koreja planira da 15. aprila izvede prvi napad na neki od svojih ciljeva u Južnoj Koreji, prenela je južnokorejska agencija Jonhap. Prema njenim navodima, to bi se moglo dogoditi baš na taj dan jer se tada u Severnoj Koreji obeležava godišnjica rođenja Kim Il Suna, osnivača države i komunističkog režima i nekadašnjeg lidera te zemlje, koji je umro 1994. U isto vreme Pjongjang je predložio Rusiji i Britaniji da evakuišu svoje ambasade u tom gradu, jer zbog eskalacije sukoba na Korejskom poluostrvu nakon 10. aprila neće moći da garantuje sigurnost njihovim državljanima.Agencija Jonhap istakla je, pozivajući se na zvanične izvore, da je Severna Koreja razmestila još jednu raketu srednjeg dometa „musudan“ na istočnu obalu, nakon što je pre dva dana postavila dve, i da najverovatnije planira da prvi napad izvede za devet dana. Tog dana ona će proslavljati rođendan svog najvećeg lidera i takozvani Dan Sunca, što bi mogla iskoristiti za otpočinjanje sukoba koji različitim pretnjama i ratobornom retorikom najavljuje već nekoliko nedelja. Ranije je istaknuto da, i pored pretnji Americi, Pjongjang ne namerava da te rakete ispali ka njoj, već da su one usmerene ka teritoriji Južne Koreje.Raketa „musudan“, koja je predstavljena tokom vojne parade 2010, u teoriji ima domet od 3.000 kilometara, odnosno mogla bi pogoditi ciljeve u Južnoj Koreji i Japanu. Ukoliko bi nosila lakše punjenje, mogla bi imati domet i od 4.000 kilometara, odnosno mogla bi da dosegne do ostrva Guam na Pacifiku, gde se nalaze američke vojne baze i gde su SAD pre tri dana razmestile svoj protivraketni sistem u slučaju da dođe do napada i nuklearnim oružjem. Takođe, neimenovani južnokorejski zvaničnik rekao je za Jonhap da je Pjongjang spreman da ispali rakete i bez upozorenja.Severna Koreja preporučila je Rusiji, ali i predstavnicima još nekih ambasada u toj zemlji da njihovi državljani napuste tu teritoriju, jer bi do zaoštravanja sukoba moglo doći svakog trenutka. Međutim, dosad nijedna diplomatska misija nije napustila Korejsko poluostrvo.

Hakeri ismejali KimaHakerska internet grupa Anonimusi upala je na sajt državne novinske agencije Severne Koreje i njene naloge na Tviteru i Fikeru i ismejala lidera te zemlje Kim Džon Una. Oni su na sve tri zvanične strane objavili njegov lik sa svinjskom njuškom i ušima i crtežom Mikija Mausa na grudima. Ispod slike su napisali: „Preti svetskom miru nuklearnim napadom. Troši novac dok njegov narod umire od gladi“.

Fidel Kastro pozvao na mirNekadašnji predsednik Kube i vođa komunističke revolucije u toj zemlji Fidel Kastro pozvao je Severnu Koreju i Ameriku da se suzdrže od međusobnih pretnji i izbegnu ratni sukob koji bi, prema njegovim rečima, pogodio čak 70 odsto stanovništva u svetu, a građanima Severne i Južne Koreje naneo nenadoknadivu štetu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track