ZAGREB: Protest veteranskih udruženja protiv ćirilice

ZAGREB: Protest veteranskih udruženja protiv ćirilice

Planeta -
Ambasada SAD u Zagrebu informisala je američke državljane da zbog protesta izbegavaju Jelačićev trg jer postoji mogućnost da na skupu dođe do nasilja

ZAGREB - Na centralnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića danas je počeo protest zbog najavljenog uvođenja srpskog jezika i ćirilice u Vukovaru, koji su organizovala veteranska udruženja.Na trgu je više hiljada ljudi a učesnici protesta još pristižu. Mnogi od njih nose zastave Hrvatske i borbenih jedinica Hrvatske vojske.

Dolazak na skup su najavili predstavnici veteranska udruženja iz Vukovara, ali i drugih delova Hrvatske, koji su uoči protesta ocenili da će se u Zagrebu danas okupiti najmanje 50.000 građana.Predsednik Hrvatske Ivo Josipović je izrazio očekivanje da će skup biti "u granicama zakona kao i svaki drugi javni skup". "Ništa više i ništa manje", rekao je Josipović. Hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić naglasila je da je važno da skup bude čist od šovinističkih ispada.

"Ako neko ima potrebu i argumente da izrazi svoj politički stav, svako na to ima pravo. Ali mora se priznati i da u Hrvatskoj postoje neki zakoni koji su na snazi i koje treba poštovati", rekla je Pusićeva.Ambasada SAD u Zagrebu informisala je američke državljane da zbog protesta izbegavaju Jelačićev trg jer postoji mogućnost da na skupu dođe do nasilja.Manjine, pa tako i Srbi po ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina i zakonima koji iz njega proizlaze, imaju pravo na upotrebu svog jezika i pisma u opštinama, gradovima i županijama gde ih je više od 33 odsto prema popisu stanovništva iz 2011. godine. Prema rezultatima propisa, to pravo mogli bi ostvariti u 21 opštini i dva grada - Vukovaru gde živi 35 odsto Srba i u Vrbovskom.Veterani i desne stranke tražili su 10, 20 ili 50-godišnji moratorijum na uvođenje ćirilice, a najnoviji zahtev je proglašavanje Vukovara mestom pijeteta koje će biti izuzeto iz primene zakona.Dogovorom vlade i predstavnika Srba ćirilica bi u Vukovar trebalo da bude uvedena po završetku lokalnih izbora, odnosno početkom juna.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track