Hrvatski branitelji ustali protiv ćirilice u Vukovaru

Strah od pisma

Hrvatski branitelji ustali protiv ćirilice u Vukovaru

Planeta -
U jednom momentu grupa učesnika počela je vikati "za dom spremni", ali je to kratko trajalo, a osim zvižduka na Josićevo spominjanje Srba, kao i na račun vlade i SDP-a, vikalo se "Cigani", uz podsećanje kako je policija zabranila pesme Marka Perkovića Tomsona na utakmicama

ZAGREB - Štab za odbranu hrvatskog Vukovara na svom je protestnom skupu u Zagrebu uputio je ultimatum hrvatskim vlastima da u naredna tri meseca pokrenu zakonsku proceduru za proglašenje Vukovara gradom od posebnog pijeteta i onemoguće uvođenje ćirilice kao službenog pisma u gradu.

Predstavnici tog štaba, koji čini 300 veteranskih udružanje, zapretili su i fizičkim sukobima u slučaju da se u Vukovaru postave table na latinici i ćirilici.

Pročitavši proglas, u kome se ističe da izuzeće nekih zona u gradu od primene dvojezičnosti i dvopismenosti nije dovoljno, šef štaba Tomislav Josić je naglasio da svaka ulica u gradu ima svoje žrtve i stradale, i da zato to područje treba da bude izuteto od primene dvojezičnosti.

"Ako u roku od tri meseca ne pokrenete takav zahtev Vukovara kao područja izuzeća primena ćirilice, daćete nam do znanja da iskreno ne cenite žrtvu branilaca grada. A ako 18. novembra dođete u Vukovar, pokazaćemo vam da niste dobrodošli u grad zbog svog licemerja prema Vukovaru i njegovim žrtvama", rekao je Josić.

On je optužio vlasti da dolaze u Vukovar zbog dnevnica i dobrog ručka, a ne zbog odavanja počasti žrtvama grada i zapretio vlastima da se ne poigravaju žrtvama i stradanjima i da ne vređaju veterane nazivajući ih nepismenim varvarima.

"Da li im se onda više sviđaju šajkaće s kokardama", pitao je on i dodao da "ako vlast misli promeniti narod, narod će pre toga promeniti njih".

Josić je optužio vlasti da za brojne zločine nad Hrvatima, a da se, "ako neko optuži šefa samostalne demokratske srpske stranke Vojislava Stanimirovića, njegov slučaj se reši za 12 časova".

"U Hrvatskoj žive 22 manjine, sa 21 je sve u redu, samo sa Srbima imamo problema", rekao je Josić, na šta su hiljade okupljanih uglas zviždali i vikali "Ua".

Srednjoškolski profesor iz Knina Ante Nadomir Tadić Štura je zatražio od Sabora promenu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, a Stanimirovića i predsednika Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca nazvao avetima prošlosti, dok je potpredsednik Sabora Nenad Stazić prozvao veterane da zagovaraju mržnju.

Franjevački monah Ante Perković je rekao je niko nema ništa protiv ćiriličnog pisma kao kulturne baštine, ali ćirlica nije sada znak baštine.

"To (ćirilica) je bogatstvo čovjekovog izražavanja, shvatanja i kreativnosti. A kao što tri prsta nisu znak ispovedanja vere i Svetog trojstva, nego nešto drugo, ćirilica sada nije znak baštine", rekao je on i dodao da Hrvati "ne znaju mrzeti i ne znaju se osvećivati".

Na protestu na centralnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića, prema proceni organizatora bilo oko 80.000 ljudi, dok se medijske procene kreći između deset i 60.000.

U jednom momentu grupa učesnika počela je vikati "za dom spremni", ali je to kratko trajalo, a osim zvižduka na Josićevo spominjanje Srba, kao i na račun vlade i SDP-a, vikalo se "Cigani", uz podsećanje kako je policija zabranila pesme Marka Perkovića Tomsona na utakmicama.

Sam Tomson je, uz gromke aupaluze, otpevao nekoliko pesama, sam ili uz tamburašku pratnju, a pušteni su i tonski zapisi novinara Siniše Glavaševića iz jeseni 1991. godine, dok su trajale borbe za Vukovar.

Brojni učesnici protesta bili su u uniformama, bilo je i mladih i dece, a prevladavale su hrvatske zastave i zastave hrvatskih borbenih jedinica, iako je bilo i nekih zastava s grbom koji počinje belim poljem, a koje nisu službene zbog podsećanja na ustašku zastavu.

Veliki broj učesnika protesta došao je iz svih delova Hrvatske i iz BiH.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track